PETER PAN (1953)

Ohjaaja
Hamilton S. Luske, Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Maa
USA
Kesto
77 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
J. M. Barrien romaanista * vuoden 1991 suomeksi puhuttu versio
Ikäraja

Wendy veljineen lähtee Mikä-Mikä-Maahan Peter Panin ja Helinäkeijun kutsusta. Maassa, jossa lapset pysyvät lapsina ikuisesti, seurue kohtaa liudan ystäviä ja vihollisia. Rakastetun animaatioelokuvan todellinen antagonisti on aika, jonka ainoastaan Wendy selättää hyväksymällä auliisti sen tuomat muutokset.

***

James Barrien Peter Pan tuntui ihanteelliselta aiheelta Walt Disneylle – ja Disney tiesi sen itsekin jo vuonna 1935. Hän osti oikeudet lontoolaiselta Great Ormond Street Hospitalilta, jolle Barrie oli ne säätänyt. Pitkän kypsyttelyn jälkeen elokuva valmistui vuonna 1953 neljän miljoonan dollarin budjetilla.

Elokuva alkaa Lontoon iltataivaalta, jossa näkyy kimmeltävä tähti. Kultasen (eli Darlingin) perheen vanhempia ärsyttävät lasten alituiset tarinat Peter Panista. Kuun noustessa Peter Pan ja Helinä-keiju (Tinker Bell) hiipivät lastenkamariin noutamaan Peterin varjoa, jonka Eeva (Wendy) on pannut lukkojen taakse. Mutta lapset heräävät, ja Peter vie heidät mukanaan Mikä-Mikä-Maahan, missä Eevan ei tarvitse koskaan kasvaa aikuiseksi. Helinä-keiju on Eevalle erittäin mustasukkainen. Mikä-Mikä-Maassa Kapteeni Koukku tekee kaikkensa pyydystääkseen Peter Panin, ja Helinä-keijun juonet Eevan suhteen aiheuttavat tuhoa. Mutta lapset leikkivät Peterin Kadonneiden lasten kanssa. Kapteeni Koukku kidnappaa Prinsessa Tiikerililjan Peterin sieppaamiseksi, mutta monien vaiheiden jälkeen miekkataistelussa Peterin kassa Kapteeni Koukku molskahtaa mereen. Siellä häntä alkaa jahdata krokotiili, joka oli aikoinaan vienyt häneltä käden ja on siitä lähtien himoinnut tilaisuutta saada loputkin. Helinä-keijun tähtipölyn avulla laiva purjehtii palauttamaan lapset kotiin, jonne vanhemmat juuri palaavat. Lapset näyttävät taivaalla purjehtivaa laivaa, joka on muuttunut pilveksi, ja isä muistelee nähneensä sen ennenkin kauan, kauan sitten.

Peter Pan on selvärakenteinen, kirkassävyinen animaatioelokuva, jossa kaikki yksityiskohdat loksahtavat paikoilleen. Disneyn tulkinta Barrien näytelmästä oli ensimmäinen, jossa Peteriä ei esitä tyttö… jossa Helinä-keiju ja Krokotiili voidaan nähdä… jossa Nana-koiraa ei esitä näyttelijä… ja jossa yleisöä ei pyydetä taputtamaan käsiään Helinä-keijun herättämiseksi henkiin. Helinä-keijun hahmotus oli uraauurtava, sillä teatterissa keijua oli ilmentänyt aina pelkkä valonsäde. Disney kertoi, että Helinän mallina oli Marilyn Monroe, joka oli juuri noussut suosionsa huipulle. Animaatiotaiteilijoiden avuksi kohtaukset filmattiin elävien näyttelijöiden avulla. He olivat tanssijoita ja pantomiimikkoja, mutta Kapteeni Koukkua näytteli hänen ääntään tulkitseva Hans Conried, jota kutsuttiin kahden ja puolen vuoden ajan aina muutamaksi päiväksi kerrallaan kuvauksiin.

Musiikkielokuvana Peter Pan on huipputasoa: vuorosanat muuttuvat luontevasti lauluksi. Kuvallisesti elokuva on melko suoraviivainen, mutta öiset näyt Lontoosta ovat henkeäsalpaavia. Seikkailun lisäksi elokuvassa on monia hauskoja yksityiskohtia: Mikko sirottelee taikapölyä Nana-koirallekin, jotta tämä voisi lentää, mutta se on kahlittu koirankoppiin… Kapteeni Koukku ruuvaa käteensä kultaisen koukun valmistautuessaan tapaamaan Helinä-keijun… hymyilevän Krokotiilin lähestymisen paljastaa sen ammoin mahaansa nielaisema herätyskello.

– Leonard Maltinin mukaan (The Disney Films, 1973) AA 1993