LUST, CAUTION (2007)

Se, jie
Ohjaaja
Ang Lee
Henkilöt
Tony Leung Chiu Wai, Wei Tang, Joan Chen
Maa
USA/Kiina/Taiwan/Hongkong
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
160 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Eileen Changin novellista
Ikäraja

Toisen maailmansodan aikaiseen Kiinaan sijoittuvassa vakoilutrillerissä keskeisiä teemoja ovat kielletty rakkaus ja kaiken nielevä intohimo. Kiinalainen kulttuuri ja Shanghain katunäkymät ovat vahvasti läsnä elokuvassa, joka palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla Kultaisella leijonalla.

***

Oscar-voittoja ja muita palkintoja roppakaupalla (Brokeback Mountain, Crouching Tiger, Hidden Dragon) napannut Ang Lee siirtyi toisen maailmansodan aikaiseen Japanin miehittämään Shanghaihin: Se, jie (2007) on eroottinen vakoilijatrilleri ja vavahduttava kertomus tavallisen naisen sydämestä ja sen kohtalosta.

Aivan tavallista tarinaa vuonna 1942 shanghailaisessa kahvilassa omaa tarinaansa muistellut rouva Mak ei kuitenkaan omaa. Hänen oikea nimensä on Wong Chia Chi, joka on jäänyt Aasiaan, kun hänen isänsä pakenee sotaa Englantiin. Mutta tarina alkaa jo aiemmin, 1930-luvulta.

Yliopisto-opiskelijana vuonna 1938 hän tapaa Hongkongissa patrioottista draamaa teatteriin kehittelevän Kuang Yu Minin ja näytelmää toteuttaessa Wong Chia Chi tajuaa tehtävänsä ja vakaumuksensa ajankohtaisessa tilanteessa. Tämä johtaa ajatukseen salamurhasta, jonka kohteena on japanilaisten kollaboraattori, Tony Leungin loisteliaasti näyttelemä herra Yee.  Wongin tehtävänä on vietellä Yee, minkä onnistuminen vaatii ystävystymistä Yeen vaimon kanssa. Itse murha jää toisten tehtäväksi. Tarinalla on tiettyä todellisuuspohjaa historiassa.

Tilanteen muuttuessa suunnitelmat saavat uuden suunnan, mutta vuonna 1941 Hongkongissa välivuosia viettänyt Wong ja Kuang tapaavat jälleen Shanghaissa. Kuang on nyt vastarintaliikkeen aktiivi ja vanha murhasuunnitelma on taas voimassa, sillä herra Yee on entistä vaikutusvaltaisempi toimija. Maanmiehiään kiduttaessa herra Yee on brutaali, mutta sellainen hän on myös S&M-seksuaalisuudessaan, johon Wong kietoutuu tavalla, joka jää katsojan pääteltäväksi.

Fasinoiva erotiikka ja poliittinen jännitys kietoutuvat toisiinsa, niin myös Wongin ja Yeen suhteessa. Tämä ihmisen todellista luonnetta yhteiskunnan asettamissa rajoitteissa tutkiva tapaus on todennäköisesti ohjaaja Ang Leen tuotannon läpäisevä teema.

Elokuvan nimellä Se, jie on kiinan kielessä kaksoismerkitys. ”Se” voidaan lukea paitsi himoa tarkoittavaksi merkiksi, myös niin että se tarkoittaa punaista. ”Jie” taas merkitsee varovaisuutta, mutta myös ympyrää, rinkiä. Tällä kaksoismerkityksellä on tärkeä rooli elokuvan tarinassa.

– Jari Sedergren 2022