AWAY FROM HER (2006)

Ohjaaja
Sarah Polley
Henkilöt
Julie Christie, Gordon Pinsent, Olympia Dukakis
Maa
Kanada
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
Alice Munron novellista
Ikäraja

Sarah Polleyn debyyttiohjauksessa eläkeläispariskunnan suhde muuttuu peruuttamattomasti vaimon sairastuessa Alzheimerin tautiin. Hoitokotiin muutettuaan tämä alkaa unohtaa miehensä kokonaan ja suuntaa kiintymyksensä toiseen potilaaseen, mikä saa puolison reflektoimaan aiempaa uskottomuuttaan. Polleyn käsikirjoitus ja Julie Christien roolisuoritus huomioitiin Oscar-ehdokkuuksilla.

***

Kanadalainen näyttelijä-ohjaaja Sarah Polley (s. 1979) tuli tunnetuksi jo lapsinäyttelijänä ja teini-ikäisenä huomionarvoisissa tuotannoissa kuten Terry Gilliamin Paroni von Münchhausenin seikkailut (1988). L.M. Montgomeryn romaaneihin löyhästi pohjautuvassa televisiosarjassa Tie Avonleaan Polley vaikutti vuosina 1990-1996. Näitä töitä seurasivat yli kahdenkymmenen vuoden ikään tultaessa esiintymiset sellaisissa elokuvissa kuten No Such Thing (2001) sekä Elämäni ilman minua (2003). Vaikka nämä teokset eivät olleetkaan täydellisiä saavutuksia, ne toivat esiin hienon, ainutkertaisen ja syvällisesti ajattelevan näyttelijän, joka otti taiteen tekemisen vakavasti. Niinpä ei ollutkaan yllätys, että taiteilijasta kehittyi myöhemmin maineikas ohjaaja ja käsikirjoittaja samalla itsevarmuudella ja keskittyneisyydellä omille elokuvilleen.

Debyyttiohjauksena syntyi Away from Her (2006), joka oli sovitus Alice Munron novellista Karhu tuli vuoren yli. Erikoinen taso ohjaustyössä oli se, että tuolloin 28-vuotias kameran toisella puolella aloitteleva tekijä Polley kuvasi elokuvassaan elämän ehtoonvaiheita ja kanadalaista vanhaa pariskuntaa. Tarinassa aiheena on vaimo Fiona Andersonin (Julie Christie) sairastuminen Alzheimerin tautiin Gordon Pinsentin eläytyessä mukana tulkiten aviomies Grantin osaa. Fiona ja eläköitynyt akateemikko Grant elävät talossaan eristyksessä keskellä erämaata. Fiona alkaa unohtaa yksinkertaisten asioiden nimiä eikä muista laittaa tavaroita paikoilleen. Fionan elämässä seuraa pian muutto hoitokotiin, missä vaimo kiintyykin toiseen mieheen.

Grantin ja Fionan tarina on kuitenkin mutkikkaampi. Fionalla on ollut tuskaisia muistoja heidän avioliitostaan, etenkin Grantin uskottomasta ajanjaksosta, vapaista hetkistä kauniiden nuorten opiskelijoiden kanssa. Näiden asioiden unohtaminen ja katoaminen mielestä on yksi maskuliininen etuoikeus, jota nyt harmaantunut Grant on käyttänyt hyödykseen. Hoitohenkilökunta vakuuttaa Grantille, että huomionosoitusten vaihdot ovat olleet odotettavissa, mutta Grant loukkaantuu syvästi. Kun aikaa kuluu, Grant tajuaa, että Fiona ja uusi hellyyden kohde Aubrey (Michael Murphy) ovatkin rakastuneita toisiinsa. Grant alkaa miettimään, onko koskaan tuntenutkaan vaimoaan. Hän alkaa pohtia kaikkia yhteisiä vuosikymmeniä ja sitä, onko Alzheimer vienyt jonkin salaisuuden mukanaan, josta hän ei saa koskaan tietää. Fionalle puolestaan Alzheimer voi merkitä vapautuksen olotilaa, ei ainoastaan muistin kannalta, mutta myös hänestä itsestään.

Tuloksena on pienin elein toteutettu mutta voimallinen ja mieltä kohottava kertomus uudistuneesta rakkaudesta vanhan iän tuhoisissa syövereissä. Käsikirjoituksestaan Oscar-ehdokkuuden ansainnut Polley osoittaa kerronnallaan huomattavaa kypsyyttä. Away from Her on myös syvällisesti vaikuttava ja älykäs työ. Tähtinäyttelijä Julie Christie on tunnettu jo monista 1960- ja 1970-luvun merkittävistä ohjauksista, joita ovat David Leanin Tohtori Zhivago (1965), François Truffaut’n Fahrenheit 451 (1966), Robert Altmanin McCabe & Mrs. Miller (1971) ja Nicolas Roegin Kauhunkierre (Don’t Look Now, 1973). Christie suorastaan loistaa osassaan yli 60-vuotiaana muistinsa asteittain menettävänä naisena. Roolisuoritus on jopa Christien hienon uran parhaimpia. Myös Gordon Pinsent, Michael Murphy ja Olympia Dukakis vakuuttavat tulkinnoillaan.

Sarah Polley kykenee tuomaan uniikissa, aikuisille suunnatussa luomuksessaan toivoa, runollisuutta ja keveyttä keskelle lohduttomuutta. Mukana on koskettavia välähdyksiä menneestä, kun nykyajassa dramaattinen luminen maisema viittaa karuun tilaan, joka pariskunnan välille on kasvamassa. Fiona usein elävöittää tällaisen melankolisen tunnelman hervottomalla huumorilla. Away from Her on tiettyä elämänvaihetta koskettavasti kuvaava omaleimainen työ, joka onnistuu olemaan yhtä aikaa hienosti niin nöyrä kuin rohkea.

–  Peter Bradshawn (The Guardian), Stella Papamichaelin (BBC – Films), Tasha Robinsonin (The A.V. Club) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 6.6.2024