BRAM STOKERIN DRACULA (1992)

Bram Stoker's Dracula
Ohjaaja
Francis Ford Coppola
Henkilöt
Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
123 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
perustuu Bram Stokerin romaaniin ja Leonard Wolfin kommentaariin
Ikäraja

Coppolan visionäärinen ja kunnianhimoinen sovitus kauhuklassikosta, jossa hän asetti tekemiselle dogmaattiset ohjeet: kaikkien erikoistehosteiden pitää tapahtua kameran edessä. Vanhojen tekniikoiden autenttisuus luo toismaallisen outouden, jota eivät väärennetyt digipikselit tavoita. Elämää suurempi Gary Oldman, upea näyttelijäkaarti ja muusikko Tom Waits Renfieldin roolissa kruunaavat keskiyön hulluuden.

***

Käsikirjoittaja James V. Hart uurasti 13 vuotta saadakseen ”todellisen Draculan” filmatuksi. Hartin ensimmäisiä Dracula-elämyksiä olivat olleet Hammerin tulkinnat. Vuonna 1977 hän luki Leonard Wolfin Annotated Draculan ja totesi, että Bram Stokerin alkuperäisteos oli vahvempi kuin mikään mitä valkokankaalla oli nähty. Hartin käsikirjoituksesta Dracula – The Untold Story oli vireillä Michael Aptedin ja Robert O’Connorin tuottama televisioelokuva, kun skenario tuli Winona Ryderin käsiin. Francis Coppolan tavatessa Winonaa muissa asioissa Ryder näytti käsikirjoitusta hänelle. Kävi ilmi, että Dracula oli kiehtonut Coppolaa jo vuosia, siitä pitäen kun hän oli koulupoikana kesäleirillä vetänyt sitä käsittelevää kahdeksan- ja yhdeksänvuotiaiden lukupiiriä. Ryder: ”Francis ja minä pidimme samoista asioista käsikirjoituksessa, joka on romanttinen, aistillinen ja eeppinen, todella intohimoinen rakkaustarina. Tämä on Dracula-tarina eikä niinkään vampyyrielokuva. Se käsittelee Draculaa ihmisenä, sotilaana ja ruhtinaana. Hän on erilainen kuin muut – salaperäinen, seksikäs ja vaarallisella tavalla puoleensavetävä”.

Mina Murrayn hahmo kiinnosti Ryderiä nykyajan näkökulmasta. Minalla on Bram Stokerin luonnehtimana miehen aivot ja naisen sydän. ”Aikaansa nähden hän on hyvin itsenäinen”, Ryder sanoo. ”Hänessä on voimaa ja älyä, mutta yhteyttään Draculaan hän ei pysty hallitsemaan. Francis ja minä näimme asian aivan samalla tavalla.”

Tuottaja Fred Fuchs kommentoi: ”Käsikirjoituksessa oli kaksi ainutlaatuista seikkaa. Ensinnäkin se on uskollinen Bram Stokerin romaanille. Toiseksi se käsittelee tarinaa, johon Stokerin teos perustui: tarinaa Vladista, Seivästäjäksi kutsutusta, 1400-luvulla eläneestä Romanian kuninkaasta, suuresta soturista, joka taisteli kirkon puolesta Eurooppaan hyökkääviä pakanoita vastaan.” Coppolan San Franciscossa eristyksiin joutunut American Zoetrope –yhtiö otti elokuvan filmatakseen vaiheessa, jossa se pyrki tiivistämään yhteistyötään Hollywoodin kanssa. Dracula oli Coppolan ensimmäinen kauhuelokuva sitten esikoisteoksen Dementia 13 (1963). Miksi uusi Drkaisemmat elokuvat perustuivat tavallisesti näytelmäversioihin tai olivat vapaita muunnelmia joistakin Stokerin teemoista.

 

– Lähteenä Bram Stoker’s Dracula Production Notes (Columbia Pictures 1992) AA 30.4.1999