SE PIKKUINEN LOTTA (1992)

Lotta på Bråkmakargatan
Ohjaaja
Johanna Hald
Henkilöt
Grete Havnesköld, Linn Gloppestad
Maa
Ruotsi
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
78 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Viisivuotias Lotta on omapäinen tyttö, joka keksii perheelleen yllätyksiä harva se päivä. Häntä harmittaa, ettei hän voi tehdä kaikkea, mitä vanhemmat sisaruksensa. Pieni huimapää ei kuitenkaan vähästä lannistu. Lapsiyleisölle helposti samaistuttava elokuva sijoittuu idylliseen 1950-luvun Ruotsiin ja ammentaa Lindgrenin Lotta-kirjasarjasta.

***

Astrid Lindgren, Ruotsin suosituin ja kansainvälisestikin tunnetuin kirjailija, on lastenkirjailijana kartoittanut kaikki lajityypit tyttökirjoista dekkareihin, realismista tarumaailmoihin. Yhteistä kaikille hänen kirjoilleen on kyky eläytyä lapsen näkökulmaan. Kysyttäessä ovatko Lindgrenin inspiraation salaisuutena omat lapset ja lapsenlapset kirjailija vastaa: ”Ainoa lapsi, joka voi minua inspiroida, on se lapsi, joka itse olen kerran ollut. Omat lapset eivät ole lainkaan välttämättömiä lastenkirjojen kirjoittajalle. Riittää, että on itse ollut kerran lapsi – ja muistaa suunnilleen millaista se oli”.

1950-luvun lopulla Lindgrenin maailmaan tuli uutena hahmona viisivuotias Lotta, itsenäinen ja itsepäinen tyttö, joka kulkee omia polkujaan. Pääasiallinen syy siihen, että elokuvaversiota jouduttiin odottamaan 30 vuotta, oli se, että sopivan pääosanesittäjän löytäminen oli erittäin vaikeaa.

Lotta oli viimeinen huomattava Astrid Lindgrenin hahmo, josta ei ollut tehty elokuvaa. 1990-luvun Lotta-elokuvat ja -TV-sarja olivat siten viimeinen suuri täydennys kokonaisuuteen, joka käynnistyi jo vuonna 1947 Mestarietsivä Kalle Blomqvist-filmatisoinnista. Se pikkuinen Lotta oli 40. Astrid Lindgren -elokuva.

Lindgren itse laati käsikirjoituksen Lotta-kirjojensa pohjalta. Tapahtumapaikkana on pieni keltainen talo ruotsalaisessa pikkukaupungissa. Viisivuotias Lotta hulluttelee siellä päivät pitkät isosiskonsa Mian ja isoveljensä Jonaksen kanssa. Isän mielestä Lotta on itsepäinen kuin vanha pukki. Äidin mielestä tytöllä on liikaakin keksintöjä päässään. Lotan kun pitäisi osata tehdä kaikkea sitä mitä Mia ja Jonaskin. Eräänä päivänä portilla keikkuessaan Lotta näkee Jonaksen ja Mian huristelevan ohi polkupyörillään ja vannoo osaavansa myös ajaa. Kolmipyörä ei enää kelpaa.

– Lähteenä Lotta på Bråkmakargatan / pressmaterial från Svensk Filmindustri AA 1.1.199