KUNNIAN MIEHIÄ (1992)

A Few Good Men/Ärans man
Ohjaaja
Rob Reiner
Henkilöt
Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
138 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Repivät armeijamoraaliteetit huipentuvat Kunnian miehissä, jossa kaksi nuorta sotilasasianajajaa (Tom Cruise ja Demi Moore) ottavat mittaa vanhan liiton isosta pahasta sudesta (Jack Nicholson). Tarina pohjautuu todelliseen Guantanamon laivastotukikohdassa vuonna 1986 tapahtuneeseen simputusmurhaan.

***

Rob Reiner (s.1947) ohjasi vuonna 1992 raikkaan ja tutuntuntuisen vanhan ajan oikeussalidraaman Kunnian miehiä, jonka pääosissa ovat suuret elokuvatähdet Tom Cruise ja Jack Nicholson. Reiner, joka on paitsi ohjaaja myös näyttelijä, tuottaja ja käsikirjoittaja, oli tullut ennen tätä teosta tunnetuksi menestysteoksillaan Hei me rokataan! (1984), Stand by Me – viimeinen kesä (1986), Prinsessan ryöstö (1987) sekä Kun Harry tapasi Sallyn (1989). Reinerin ohjaus on suoranainen kunnianosoitus tähtinäyttelijöiden roolisuoritusten voimalle. Kaiken tämän lisäksi se on miellyttävää katsottavaa, vaikka se onkin ennalta arvattava.

Kuten Edward Dmytrykin sotadraama Cainen kapina (1954), elokuva keskittyy sotaoikeudenkäynnin ympärille. Cruise esittää Aaron Sorkinin näytelmään pohjautuvassa työssä nuorta armeijan juristia tehtävänään puolustaa kahta merisotilasta murhasta. Reiner saa ajattelemaan työssään, että Kunnian miehiä sivuaa sellaisia painavia aiheita, kuten vallan väärinkäyttöä sekä nuoren miehen itsensä löytämistä. Pikemminkin kokonaisuuden todellinen olemassaolon syy on antaa Tom Cruiselle ja Jack Nicholsonille, vanhalle leijonalle ja nuorelle teeskentelijälle mehevät roolit, joissa he voivat antaa parastaan.

Niille, jotka ihmettelivät, miksi Tom Cruise oli juuri samaisen vuoden Kaukaisessa maassa vaeltelemassa Irlannissa, hän on nyt sen sijaan elementissään laivaston luutnantti J.G. Daniel Kaffeena. Tässä elokuvassa hän esiintyy itsevarmana, näsäviisaana viisastelijana ja miljoonan watin hymy tuo mieleen Top Gunin Maverickin. Vaikka Cruise tuntee tällaisen persoonan läpikotaisin, hän ei vain vedä läpi rooliaan vaan hyökkää sen kimppuun tarmolla ja ponnekkuudella. Aaron Sorkinin käsikirjoitus sekä Rob Reinerin ohjaus ovat ansiokkaita ja löytävät tapoja herättää eloon näyttelijän mielenkiinto kulutettuun dramaattiseen näkökantaan.

Kunnian miehiä oli roolitukseltaan myös täynnä tunnettuja näyttelijöitä. Cruisen ja Nicholsonin ohella draamassa nähtiin Demi Moore, Kevin Bacon, Kevin Pollack, J.T. Walsh, Cuba Gooding Jr. sekä Kiefer Sutherland. Kiitosta saivat erityisesti käsikirjoitus, ohjaus, teemat ja näytteleminen, erityisesti Cruisen, Nicholsonin ja Mooren roolisuoritukset. Elokuva oli myös menestys lippuluukuilla keräten 243 miljoonaa dollaria, kun budjetti oli ollut 40 miljoonaa. Kunnian miehiä huomioitiin myös Oscar-gaalassa, jossa se oli ehdolla neljässä kategoriassa: paras elokuva, paras miessivuosa (Nicholson), äänitys sekä leikkaus.

–  Kenneth Turanin (Los Angeles Times) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 9.8.2022