RAPID FIRE – SARJATULTA (1992)

Rapid Fire
Ohjaaja
Dwight H. Little
Henkilöt
Brandon Lee, Powers Boothe, Nick Mancuso
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
ruotsalaiset sensuuripoistot palautettu
Ikäraja

Kiinalais-amerikkalainen taideopiskelija Jake Lo (Brandon Lee) on selvinnyt Tiananmenin verilöylystä ehjin nahoin. Hän päätyy USA:ssa triadigangsterien ja Chicagon huumemafian välienselvittelyn avaintodistajaksi ja joutuu vasten tahtoaan mukaan lainvartijoiden vaarallisiin operaatioihin. Nuoren kapinallisen mutkikas suhde edesmenneeseen isään vaikuttaa ryminän taustalla. Komea ja hurjapäinen toimintapaketti sai Valtion elokuvatarkastamolta Kokonaan kielletty -luokituksen vuonna 1992.

***

Kiinalais-amerikkalainen kuvataideopiskelija Jake Lo on arvostetun demokratia-aktivistin poika, jonka isä on saanut surmansa Pekingissä Tiananmenin aukion verilöylyssä vuonna 1989. Kamppailulajeja taitava prätkäkundi on hieman liian kyyninen ollakseen maailmanparantaja. Jake osuu sattumalta paikalle, kun länsimaisen ja aasialaisen mafian edustajat kamppailevat heroiinikaupan hallinnasta ja ruumiita tulee. Avaintodistaja joutuu vastahakoisesti mukaan lainvalvojien hurjiin operaatioihin.

Kamppailulaji-idoli Bruce Leen ainoa poika Brandon Lee alkoi 1980-luvun lopulla näytellä elokuvarooleja Hollywoodissa ja Hongkongissa. Rapid Fire – sarjatulta oli ison studion tuotantona uran käännekohta. 20th Century Fox uskoi charmikkaaseen tulokkaaseen ja aikoi kiinnittää hänet talon vakituiseksi toimintatähdeksi, siinä missä Warnerilla oli yrmeä Steven Seagal. Brandon Lee tahtoi näytellä isolla skaalalla ja pelkäsi lokeroitumista yhden ilmeen kovanaamaksi. Rapid Firen tähdelle rakentama imago on räiskyvän toiminnallinen mutta myös skarppi, romanttinen ja luovia kykyjä korostava. Sankarin ristiriitainen suhde legendaariseen isävainajaan heijastaa Leen omia vaiheita ja tunteita. Näyttelijä halusi olla muutakin kuin 1970-luvun popkulttuurin kovimman jätkän jatke.

Vuonna 1992 ensi-iltansa saanut Rapid Fire on elokuva ajalta, jolloin Hollywood löysi Hongkongin elokuvateollisuuden toiminnalliset ansiot ja janosi tuoretta, rajua itämaista draivia. Siinä missä samanvuotinen Quentin Tarantinon Reservoir Dogs on Ringo Lamin City on Fire -trillerin inspiroima, Rapid Firen innoittajia ovat Jackie Chanin Police Story -toimintakomedioiden vauhdikkaat stuntit ja John Woon urbaanit gangsterimelodraamat, joissa sarjatulen määrä ylittää normaalit sotaelokuvat. Woo oli ykkösvalinta ohjaajaksi, mutta tehtävän sai lopulta Steven Seagalin suositun Kuoleman merkin ohjannut Dwight Little.

Brandon Leen elokuvien joukossa Rapid Fire muistuttaa eniten hänen valkokangasdebyyttiään, Ronny Yun ohjaamaa hongkongilaista toimintadraamaa Legacy of Rage. Molemmat elokuvat yhdistävät tulitaistelua ja aseetonta kamppailua sekä viljelevät hillittyjä Bruce Lee -viittauksia. Brandon Lee pyrki säilyttämään terveen etäisyyden isänsä tarinaan ja kulttiin. Hän kieltäytyi tarjouksesta näytellä Brucea The Dragon -elämäkertaelokuvassa. Rapid Fireen ilmeisen tyytyväinen näyttelijä kertoi kuitenkin haastatteluissa toivovansa, että isä olisi voinut nähdä elokuvan. Rapid Fire jäi viimeiseksi Brandon Lee -elokuvaksi, jonka keväällä 1993 tapaturmaisesti kuollut Brandon Lee itse näki.

Valtion elokuvatarkastamo kielsi Finnkinon tarkastuttaman Rapid Firen kokonaan marraskuussa 1992. Pohdittaessa, miksi teosta kohdeltiin ankarammin kuin vaikka Seagalin brutaaleja rymistelyjä, on vaikea rajata yhtälön ulkopuolelle vahvoja Hongkong-vaikutteita ja tarkastamon päällikön Jerker A. Erikssonin äärimmäisen torjuvaa suhtautumista Hongkong-toiminnan eri muotoihin: Erikssonin aikana sekä Bruce Leen, Jackie Chanin että John Woon elokuvia määrättiin Suomessa kokonaan kielletyiksi.

Finnkino toi Rapid Firen elokuvateattereihin Virossa, joka oli kylmän sodan asetelmien romahdettua elokuvallisesti vapaampi maa kuin 1990-luvun Suomi. Kansainvälinen kaapeli- ja satelliittikanava FilmNet kunnioitti suomalaista kieltolinjaa näyttämällä suomalaisille mustaa neliötä samalla kun ulkomaiset FilmNet-kuluttajat saivat katsoa Rapid Fireä. Ratkaisu ei kaikkia tilaajia miellyttänyt. Verkkokeskusteluissa jaettujen muistojen perusteella kanavan visuaalinen blokkaus vaihteli eri lähetyksissä, ja aktiiviset tai onnekkaat olisivat joskus pystyneet katsomaan koko elokuvan.

– Lauri Lehtinen 31.3.2023