SUPERMAN – TERÄSMIES (1978)

Superman/Superman - stålmannen
Ohjaaja
Richard Donner
Henkilöt
Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Marlon Brando, Ned Beatty, Valerie Perrine
Maa
Iso-Britannia/Yhdysvallat/Kanada
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
142 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Ensimmäinen täyspitkä Teräsmies-filmatisointi kertoo supersankarin alkuperätarinan. Brando nähdään Teräsmiehen biologisena isänä Jor-Elinä, jonka kotiplaneetta Krypton tuhoutuu räjähdyksessä. Jor-Elin poika pelastuu tuhosta ja päätyy ulkoavaruudesta Maan pinnalle, jossa hän ryhtyy suojelemaan yliluonnollisilla voimillaan ihmiskuntaa. Kummisetä-kirjoittaja Mario Puzo teki elokuvaan varhaisen käsikirjoitusversion.

***

Useissa amerikkalaisissa sarjakuvissa on selkeitä raamatullisia perusasetelmia, jotka fantasioiden kautta tukeutuvat tiettyihin perinteisiin arvoihin. Uskonnollisen pelastussanoman ihanteista tarjoaa hyvän esimerkin Superman, eräänlainen pikapalaversio Uudesta Testamentista. Siinä valkotukkainen, viisas isähahmo lähettä ainoan poikansa avaruuksien ääriltä Maahan taistelemaan pahuutta vastaan. Vauva putoaa Beetlehemin tähteä muistuttavalla aluksella lapsettoman avioparin syliin, ja kasvatusvanhemmat hoivaavat hänet aikuiseksi aavistellen tulevia ihmetekoja. Aikuisena hän sitten vaeltaa ihmisten parissa sanomalehtireportteriksi naamioituneena ja pelastaen maailmaa Teräsmiehen hahmossa.

”Katsokaa taivaalle. Onko se lintu? Onko se lentokone? Ei se on Teräsmies!” Näin kuului Teräsmiehen radio- ja tv-sarjojen johdanto. Tuo huuto kaikui ensimmäisen kerran yli Amerikan vuonna 1940, ja siitä lähtien tämä Jerry Siegelin ja Joe Shusterin vuonna 1938 luoma sarjakuvahahmo on kiitänyt sarjakuvissa, radiossa, televisiossa ja elokuvissa. Aiheen ensimmäinen elokuvaversio Superman and the Mole Men (1951) oli samalla tv-sarjan pilotti. Ehkä tunnetuin Teräsmiehen roolin vanhoista tulkitsijoista oli Kirk Alyn, joka näytteli Columbian mainioissa filmisarjoissa. Sekä Alyn että Lois Lanea tuolloin esittänyt Noell Neill nähdään pienissä cameo-rooleissa myös Richard Donnerin ohjaamassa Supermanissa, 1970-luvun Lois Lanen eli Margot Kidderin vanhempina.

Jos varhaiset Teräsmiehet ovat varsinaisia kultakaivoksia camp-henkisen huumorin ystäville, niin Donnerin versio on tuotantoarvoiltaan aikansa huipputasoa, parasta mitä rahalla saa, ulkoisen näyttävyyden ja trikkien osalta mammuttispektaakkelien superluokkaa. Toisaalta Superman ei salaa sarjakuvaruutuisia perintötekijöitään. Idea ja runko ovat sieltä kotoisin, stripit on pantu liikkeelle ja prameutettu elokuvatekniikan viimeisimmillä uutuuksilla. Velka sarjakuvalle tunnustetaan elokuvan alussa: ensin näkyy esirippu, joka sitten avautuu juhlavasti, esiin tulee se Action Comics -sarjakuvalehden numero, jossa Teräsmies debytoi, ja lapsen ääni alkaa kertoa, satu alkaa. Käsikirjoitukseen jääneistä välähdyksistä päätellen Mario Puzon ja Robert Bentonin kaltaiset lahjakkuudet lienevät ainakin harkinneet vähemmän myyttistä lähestymistapaa aiheeseen, mutta raskas tuotantokoneisto ei näytä sallineen suuria poikkeamia laskelmoidun myyntiartikkelin kaavoittuneesta reseptistä.

– Eri lähteiden mukaan ST