SYNTYMÄPÄIVÄMATKA (1990)


Komediallinen kuvaus nelikymppisen makkarakojunomistajan kaveriporukan lauttamatkasta Puolaan tekee teräviä havaintoja lännen ja idän asukkaiden kohtaamisista yhdentyvässä Euroopassa. Tanskalainen Lone Scherfig on yksi Sodankylässä vierailleista myöhemmin maineeseen nousseista ohjaajakyvyistä. Vuonna 1992 hän kävi esittelemässä esikoispitkänsä, joka sai heti huomiota Berlinalessa.
***
Elokuvateatterifilmien uransa aloituselokuvan Syntymäpaikkamatkan (1990) ohjannut Lone Scherfig tunnetaan Suomessa parhaiten draamastaan Italiaa aloittelijoille (2000), joka palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella karhulla ja kolmella muulla palkinnolla. Elokuvilla on yhtäläisyytensä: niiden protagonistit ovat hieman erikoisia haaveilijoita.
Syntymäpaikkamatkalla on toinenkin suomalaisille tuttu yhtymäkohta. Se on ryhmärämän retki viinan, naisten ja täysin hullun käytöksen maailmaan. Sillä sapluunalla alun perin tanskalaiseen elokuvasarjaan perustuvat Luokkakokous-elokuvat löivät viime aikojen katsojaennätyksiä Suomessakin.
Erojakin toki on. Vaikka on päällisin puolin komedia, Syntymäpaikkamatkan pinnan alla piilee kulttuurien, tässä Tanskan ja Puolan väliset kulttuuriset jännitteet tai peräti kulttuurierot. Tanskalaiset juomatavat tulevat esitellyksi kuuleman mukaan realistisesti ja niitähän voi suomalaisessa katsomossa hyvin verrata täällä koettuun.
Kun ujo ja vähän omalaatuinen, mutta sydämellinen poikamies Kaj täyttää 40 vuotta, päättävät hänen ystävänsä tarjota hänelle matkan Puolaan. Sattumoisin Kaj ja hänen ystävänsä tutustuvat ryhmään yksinäisiä tanskalaisia ja ruotsalaisia miehiä, jotka ovat menossa tapaamaan naimahalukkaita puolalaisia naisia. Väärinymmärryksen vuoksi puolalainen Magdalena tulee Kaj’n treffikumppaniksi.
Pienimuotoisena elokuvana Syntymäpaikkamatka on näyttelijöiden elokuva. Eikä ohjaajan tarvitse kokoonpanonsa onnistumista hävetä, päinvastoin. Sittemmin tunnettuuteen noussut Peter Gantzler tekee tässä ensiesiintymisiään valkokankailla.
– Jari Sedergren 2022