TAIKURIT (1977)

Wizards/Trollkarlarna
Ohjaaja
Ralph Bakshi
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
81 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
alkukuvana Fancy Plants (Yhdysvallat 1967, 35 mm, svensk text, 7 min)
Ikäraja

Paha velho Blackwolf löytää muinaisen eurooppalaisen kaupungin rauniot ja joukon natsipropagandafilmejä, joista ottaa innoitteita valloitusaikeisiinsa. Velhon veli ryhtyy taistelemaan Blackwolfin pahoja voimia vastaan. Post-apokalyptinen tieteisfantasia Taikurit oli lajityyppinä uusi aluevaltaus Bakshille. Elokuva tavoitteli laajempaa ja nuorempaa yleisöä, mutta ohjaajan särmä ja persoonallinen ilmaisu ovat edelleen läsnä.

***

Ralph Bakshi, tunnettu piirroselokuvan Fritz, kova kolli tekijänä, lähestyy uudessa työssään sekä satujen että tieteiskertomuksen maailmaa: hiukkanen Tähtien sotaa ja runsaasti Tolkienin Sormus-tarujen aiheita. Kyseessä on hyvän ja pahan taistelu vuosituhansien saatossa: Avatar edustaa rauhaa ja taikuutta, hänen veljensä Mustasusi sotaa ja teknologiaa.

Tapahtumat on sijoitettu atomiräjähdyksen jälkeiseen kaukaiseen tulevaisuuteen. Ajan kypsyessä tapahtuu veljesten välinen yhteenotto, jossa Mustasudella on käytössään menneiden kulttuurien kaikki sotataito ja teknologia, salaisena aseena Hitlerin propagandafilmit!

Tietysti tällainen veto antaa elokuvalle ajankohtaista koskettavuutta, mutta aivan kitkatta näin raju dokumentti ei istu tähän satumaailmaan. Vastapainona on kylläkin Avatarin letkeän humoristisesti käsitelty hahmo, joka taikavoimillaan ja haltijoidensa avulla tekee tyhjäksi Mustasuden, hänen kätyriensä, sekasikiöiden ja muiden Tolkienista muistuttavien örkkien juonet maailman herruuden valloittamiseksi.

– Sakari Toiviainen, Ilta-Sanomat 11.2.1978

Yhdysvaltalainen animaattori Ralph Bakshi on kahdessa aikaisemmassa Suomessa nähdyssä elokuvassaan – Fritz – kova kolli ja Heavy Traffic – ajautunut eräänlaiseen ideologiseen umpikujaan. Mainittujen elokuvien raju anarkismi oli liian rajoittunutta ja yksityistä saavuttaakseen kunnon vastakaikua katsojassa. Bakshin uusi elokuva Taikurit onkin huomattava laajennus sekä kuvallisesti että sisällöllisesti; filmin mielikuvitusta kiihottava visuaalinen hahmotus yhdistyy luontevasti huimaan tieteiskertomukseen, joka monessa mielessä saa katsojan pitämään Bakshin elokuvaa Lucasin Tähtien sodan piirrettynä vastineena.

Eräät pelottavat ja veriset yksityiskohdat ovat nähtävästi johtaneet siihen, että Taikurit on lapsilta kielletty. Tämä on tavallaan vahinko, sillä runsaassa komiikassaan ja huolellisessa tekotavassaan Taikurit nousee huimasti normaalin Shokki- ja Vampyyri-tarjonnan yläpuolelle.

– Pertti Lumirae, Demari 11.2.1978

– Antti Suonio 18.8.2006