FREE WILLY – PELASTAKAA WILLY (1993)

Free Willy/Free Willy – Rädda Willy
Ohjaaja
Simon Wincer
Henkilöt
Jason James Richter, Lori Petty, Michael Madsen, Jayne Atkinson
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
109 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Yhdyskuntapalvelua delfinaariossa suorittava Jesse löytää yhteyden vangitun valaan kanssa ja haluaa pelastaa ahdistuneen eläimen. Willyn roolia esittää miekkavalas Keiko, joka vapautettiin lopulta meksikolaiselta altaalta Islannin merille tuhansien koululaisten osallistuttua vapautusprojektin varainkeräykseen.

***

Äitinsä hylkäämä Jesse (Jason James Richter) on joutunut pahoille teille ja tuhraa graffitin merieläinpuiston seinään. Jäätyään rysän päältä kiinni hänet komennetaan siistimään tekosensa. Siinä kuuratessaan hän tutustuu miekkavalas Willyyn, merieläinpuiston helmeen, joka on osoittautunut ongelmalliseksi, koska ei halua tehdä yhteistyötä kouluttajansa kanassa. Kaksi yksinäistä löytävät toisensa ja Willy tuntuu huolivan lähelleen vain Jessen.

Simon Wincerin ohjaama ja Keith Walkerin käsikirjoittama Free Willy nousi aikanaan megasuosioon, eikä vähiten sen päätähden, upean ja älykkään Keiko-valaan vuoksi. 1970-luvun lopulla Islannin lähivesistä kaksivuotiaana pyydystetty miekkavalas myytiin meksikolaiseen merieläinpuistoon, josta Hollywoodin elokuvantekijät löysivät sen päätähdeksi Willy-leffaan.

Toisin kuin elokuvan Willy, Keiko jatkoi kuitenkin elämäänsä vankeudessa, kunnes sen vapauttamiseksi käynnistyi oikea kansanliike. Ongelmana oli enää vain se, ettei ikänsä vankeudessa elänyt valas enää sopeutunut takaisin merielämään. Vaikka se lennätettiin synnyinseuduilleen, se ei liittynyt lajitoveriensa joukkoon vaan palasi aina ihmisten ruokittavaksi. Isolla rahalla toteutettu mereenkotiutusoperaatio päättyi lopulta vuonna 2003, kun Keikon ilmoitettiin 27-vuotiaana kuolleen keuhkokuumeeseen Norjassa. Keiko ehti esiintyä Willynä kaikkiaan kolmessa elokuvassa.

Free Willy Pelastakaa Willy on lämminhenkinen elokuva kahdesta kaltoin kohdellun yksinäisen kohtaamisesta. Jesse yrittää parhaansa mukaan auttaa Willyä ja Jessen uudet kasvatusvanhemmat poikaa, mutta mikään ei tunnu riittävän poistamaan pahaa oloa ja ikävää. Selkeät hyvikset ja pahikset, reipasotteinen nuori sankari ja onnellinen loppu. Hienoa perhe-elokuvaa on höystetty upealla luontokappaleella, jonka maallista taivalta ei passaa pysähtyä liiaksi pohtimaan, jos haluaa nauttia elokuvaelämyksestä. Keiko on joka tapauksessa jo valtamerensä löytänyt.

– Kati Valjuksen (Kaleva, 19.5.2007) mukaan SP 31.1.2023