ROBIN HOOD – SANKARIT SUKKAHOUSUISSA (1993)

Robin Hood - Men in Tights/Robin Hood – Männer i Strumpbyxor
Ohjaaja
Mel Brooks
Henkilöt
Cary Elwes, Richard Lewis, Roger Rees
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Sherwoodin metsän rosvolegenda laukoo nuolia ja herjoja sellaisella sykkeellä, ettei paha prinssi John tai Rottinghamin sheriffi ole turvassa. Sukkahousuja ja siveysvöitä sisältävä toimintaparodia laittaa kaikkien tunteman myytin uusiksi taatulla Brooks-tyylillä. Sivuosissa nähdään mm. Tracey Ullman ja Dave Chapelle.

***

Kaikki tietävät, että Sherwoodin metsässä joukkioineen asuva köyhtynyt aatelismies Robin Hood, maan mainioin jousimies, varastaa rikkailta ja antaa saalistaan köyhille vastustajinaan Nottinghamin sheriffi ja Juhana Maaton.

Amerikkalaiskoomikko Mel Brooksin käsittelyssä klassinen brittitarina saa uusia muotoja. Brooks ei käsikirjoituskumppaneineen tyydy alkuperäistarinan moneen kertaan kelattuun ja siksi monille ikäpolville tuttuun tapahtumasarjaan, vaan kehittelee aiemmista elokuvistaan tuttuun tyyliin omaperäisesti, siis ”brooksmaisesti”, parodisia lisukkeita ja syrjähyppyjä sekä jopa muutamia uusia hahmoja.

Brooksin parhaat komediat Kevät koittaa Hitlerille (1968) ja Villiä hurjempi länsi (1974) ovat tietysti vielä omaperäisempiä kuin klassikkotarinan kääntely, mutta hurtti huumori ja yllätykset saavat jälleen kerran naurunhaluiset toteuttamaan mielihalujaan myös elokuvakatsomoissa.

Robin Hood tuotti 20 miljoonan dollarin panostuksella nelinkertaisen tuoton ja Brooks on kertonut, että DVD-myynnissä se on Avaruusboltsien ohella hänen myydyintä tuotantoaan. Tämän rinnalla aikalaiskriitikoiden nuiva suhtautuminen on tietysti vain kärpästen surinaa autiomaassa. Tavallisilla kommentoijilla on nykyisen nettimaailman mukaisesti tarjolla kahta eri mielipidettä: täystuomio tai ylistys.

Joka tapauksessa: valkokankaan täydeltä on odotettavissa tapahtumagageja, huomautuksia suoraan yleisölle, nimiväännöksiä, lapsellisia vitsejä, absurdeja heittoja ja kierrätettyjä vitsejä Brooksin aiemmista elokuvista, unohtamatta juutalais-/yiddishvitsejä joita ilman Brooks-elokuva ei voisi olla täydellinen.

– Jari Sedergren 2022