MAAN MUISTI (2009)

Ohjaaja
Markku Lehmuskallio, Anastasia Lapsui
Maa
Suomi
Kesto
85 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Maan muisti tarkastelee maatamme jääkaudesta nykypäivään. Ennen kirjoitettua historiaa voidaan lukea ihmisten jättämistä merkeistä, rakennelmista ja haudoista. Menneisyyden tulkinnat muuttuvat koko ajan. Tarkastelemme esi-isiemme merkkejä oman kulttuurimme ja maailmankuvamme kautta. Elokuva on tekijöittensä oma tulkinta kaikesta tästä.

***

Jokainen meistä elää omaa arkipäiväänsä aamusta iltaan, viikosta kuukauteen ja kuukaudesta vuoteen, koko elämänsä ajan. Me olemme sidottuja arkeemme ja omaan kulttuuriimme. Valitsemamme johtajat tekevät hyviä ja huonoja päätöksiä hyväksemme. Ihminen aistii arkipäivässään vain oman elämänsä ja siihen läheisesti liittyvät asiat. Me elämme ajassa, tässä ja nyt.

Tämä maa on ollut ennen meitä jään peittämä lakeus, siten jää on sulanut ja pajastanut maan. Jäästä vapautuneelle maalle on muuttanut ihmisiä ja he ovat ryhtyneet elämään täällä omaa arkipäiväänsä, omine iloineen ja suruineen. Maan vallanneet ihmiset ovat elättäneet lapsensa, vanhuksensa ja itsensä metsästämällä ja kalastamalla. Maahan on vaeltanut uusia ihmisryhmiä. He ovat riidelleet hyvistä saalistuspaikoista aikaisemmin maahan saapuneiden kanssa. On vuodatettu verta ja  sitten sovittu. On solmittu avioliittoja vierasheimoisten kanssa ja opittu uusia asioita. Maata asuttava väestö on lisääntynyt ja erilähtöiset ihmisryhmät ovat sekoittuneet keskenään. Maata on ryhdytty viljelemään ja maan mineraaleja on opittu hyödyntämään. On valjastettu koskia ja rakennettu teollisuuslaitoksia.

Kaikki ennen meitä tätä maata asuttaneet ihmiset ovat jättäneet jotain itsestään meihin, nyt tätä maata asuviin, samoin maa muistaa heidät. Kaikki me olemme ennen meitä eläneiden sukupolvien siitos, sekä ulkoisesti että sisäisesti. Esi-isät ja äidit elävät meissä, muuten meitä ei olisi olemassa. Ihmiset ovat myös jättäneet itsestään merkin maahan, mekin jätämme. Pystymmekö me lukemaan esi-isiemme jättämiä merkkejä? Mikä on ollut kaiken aherruksen ja vaivan tarkoitus?

Maan muisti elokuva tarkastelee maatamme jääkaudesta tähän päivään asti. Tarkasteltavana aikajanana on pitkä ja maatamme käsittelevä kirjoitettu historia, joka alkaa vasta varhaiselta keskiajalta. Kaikki sitä ennen tapahtunut on luettavissa ihmisten jättämistä merkeistä, rakennelmista ja haudoista. Arkeologit rapsuttavat maata ja löytävät kaiken aikaa lisää merkkejä ja niiden myötä menneisyyden tulkinta muuttuu koko ajan. Ei ole yhtä totuutta, oikeaa tulkintaa, sillä me tarkastelemme esi-isiemme merkkejä oman kulttuurimme ja maailmankuvamme kautta. Siihen me olemme sidottuja ja sokeita näkemään. Maan muisti elokuva on tekijöittensä tulkinta kaikesta siitä mitä he ovat nähneet ja tehneet ja ymmärtäneet.

– YLE, Dokumenttiprojekti