PLANEETTAMME MAA (2007)


Planeettamme maa kuuluu elokuvahistorian upeimpiin ja suurimpiin luontoelokuvatuotantoihin. Pohjoisnavan jääkarhujen, Kalaharin norsujen ja valtamerten ryhävalaiden vaelluksia seurataan hengästyttävin kuvin maapallollamme eri vuodenaikoina. Elokuva on voimakas puheenvuoro ympäristön suojelun ja ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta.
***
Planeettamme maa on tiivistetty elokuvateatteriversio BBC:n 11-osaisesta televisiosarjasta. BBC:n luonto-ohjelmayksiköllä on vankka kokemus vastaavien sarjojen tekemisestä – Planeettamme maata edelsi vastaavan kaltainen syväluotaus maapallon meriin ja niiden eläimistöön (Blue Planet). Ohjaaja Alastair Fothergill on luotsannut luonto-ohjelmien tekemistä BBC:llä 1990-luvun alusta lähtien ja kokemus näkyy: Planeettamme maa valloittaa katsojansa helposti. Kiehtova, eläimiä liki pääsevä kuvaus ja luonnonilmiöiden kerronnallistaminen dramaattisiksi tarinoiksi eläinten elämästä ja kamppailusta luonnollisia vihollisia ja ympäristönmuutoksen tuomia uhkia vastaan vetoaa ja kiinostaa.
Planeettamme maata kuvattiin viisi vuotta viidellä mantereella. Kuvausteknologian kehittyminen mahdollisti hämmästyttävät lähikuvat eläimistä niiden luonnollisessa elinpiirissä. Eläimiä pystyttiin kuvaamaan etäältä helikoptereista niiden häiriintymättä. Dokumentissa onkin runsaasti kohtauksia juoksevista, metsästävistä ja laumoissa liikkuvista elämistä. Sittemmin Cineflex HD -kuvausjärjestelmää on käytetty muun muassa Vares – Huhtikuun tytöt -elokuvan (2011) kuvauksiin Turun yllä.
Planeettamme maa on komeaa katseltavaa valkokankaallakin. Eeppisiin mittasuhteisiin pyrkivä dokumentti alkaa pohjoisen arktisilta alueilta, jossa jääkarhut heräävät kevätauringon ensimmäisiin säteisiin. Vuoden aikajakson kestävä dokumentti alkaa tammikuussa ja siirtyy vähitellen pohjoisesta etelään päättyen Etelänapamanterelle joulukuussa. Jääkarhujen ohella Planeettamme maa keskittyy afrikannorsuihin ja ryhävalaisiin.
– Pasi Nyyssönen 22.4.2012