JERICHOW (2008)

Ohjaaja
Christian Petzold
Henkilöt
Benno Fürmann, Nina Hoss, Hilmi Sözer
Maa
Saksa
Tekstitys
English subtitles
Kesto
93 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Petzold asteli Luchino Viscontin ja Bob Rafelsonin jalanjäljissä tarttuessaan James M. Cainin klassikkotekstiin The Postman Always Rings Twice. Afganistanin sodan veteraani Thomas auttaa turkkilaista kääntäjää Alia tämän kolaroitua autonsa. Ali palkkaa Thomasin, minkä jälkeen Alin vaimon Lauran ja Thomasin välille kehkeytyy suhde.

***

Saksalainen käsikirjoittaja ja ohjaaja Christian Petzold (s.1960), juhlituin Berliinin elokuvakoulun edustaja on noussut yhdeksi tunneimmista, tärkeimmistä ja näkemyksellisimmistä eurooppalaisista auteureista. Petzold on saanut mainetta muun muassa elokuvillaan Yella, Barbara, Phoenix ja Transit. Elokuvatutkija Marco Abelin mukaan Petzold onkin peräti merkittävin Berliinin muurin murtumisen jälkeen vaikuttaneista saksalaisista elokuvantekijöistä.

Berliinin koulun elokuvat tyypillisesti kuvaavat nykyajan jokapäiväistä elämää ja keskittyvät tarkasti perusteellisiin raameihin, musiikin ja äänen käyttöön ajoittaisesti sekä ankaran yksinkertaiseen ympäristöön, joka inspiroi yleisön ajatuksia. Tällainen auteurestetiikka on innostanut elokuvan harrastajia paitsi omassa kotimaassaan, myös ympäri maailman. Ranskassa Cahier du cinéman ja Le Monden kriitiikot kiinnostuivat elokuvista ja mainitsivat niiden tuovan mieleen Truffaut’n, Godardin ja Chabrolin työt. Huomiota herättäneen ilmiön journalistit nimesivät Saksan uudeksi aalloksi.

Petzoldin neo-noirelokuvassa Jerichow Afganistanin sodasta kotiutunut Thomas (Benno Fürmann) on palannut takaisin Saksaan, Jerichow’hun äitinsä hautajaisiin. Alkuvaiheiden jälkeen Thomas törmää matkalla kotiin humalaiseen ajajaan ja auttaa miestä, turkkilaista Alia (Hilmi Sözer) saamaan autonsa ojasta. Tuloksena menestyksekkääksi liikemieheksi osoittatuva Ali palkkaa Thomasin itselleen autonkuljettajaksi. Keskeistä elokuvassa on kolmiodraama – Thomasin ja Alin vaimon Lauran (Nina Hoss) välille kehittyy tapahtumien edetessä suhde. Vanhemman Alin ja puoleensavetävän Lauran välinen suhde näyttäytyy problemaattisena, koska aviomies on alkoholiongelmainen ja väkivaltainen.

Jerichow on moderni versio vanhasta, jo ennalta käytetystä aiheesta, James M. Cainin romaanista Vahinko kello kaulassa (1934). Tästä klassikkotekstistä ovat tehneet elokuvaversionsa niin Luchino Visconti Riivaajillaan (1943), Tay Garnett Kohtalon tuomiollaan (1946) sekä Bob Rafaelson Postimies soittaa aina kahdesti -teoksellaan (1981). Aikaisempien filmatisointien heikompien aviomiehen henkilöhahmoihin verrattuna, Ali on sitävastoin uhkaava ja energinen. Petzoldin käsissä aineisto taittuu julmaksi kamariteokseksi teemoinaan rakkaus, raha ja petos.

– Ulrich Bachin (Film & History, Winter 2015), Joseph Jon Lanthierin (Slant Magazine), Elbert Venturan (Point Blank/Reverse Shot) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 17.9.2020