TIGRERO – ELOKUVA JOKA EI VALMISTUNUT (1994)


Mika Kaurismäen dokumentti festivaalin isähahmon Samuel Fullerin 1950-luvulla kesken jääneestä seikkailuelokuvasta tavoittaa hauskasti jotain hyvin olennaista kulttuurien törmäyksestä Brasilian sademetsissä. Toisena käsikirjoittajana ja apulaistuottajana Fullerin näyttelijävaimo Christa Lang, mukana Amazonilla Jim Jarmusch.
***
Tigrero on erinomainen osoitus Mika Kaurismäen kyvyistä myös dokumentaristina: miten pitkälle hän pääsee tarttuessaan suoraan todellisuuteen ja pohtiessaan sitä jäljentävän elokuvailmaisun olemusta. Tigrero on tyyliltään hallittu dokumentti, jonka pääosissa ovat elokuvaohjaajat Samuel Fuller ja Jim Jarmusch sekä intiaaniheimo karajat. Taustalla vaikuttavat suuremmat asiat: Tigrero ylistää sekä luontoa että elokuvan voimaa.
Fullerin piti vuonna 1954 ohjata Foxille ja Zanuckille suurelokuva ”Tigrero”, pääosissa John Wayne, Ava Gardner ja Tyrone Power. Hanke kaatui lähinnä siihen, että vakuutusyhtiöt eivät suostuneet takaamaan miljoonien arvoisten tähtien viidakkoreissua. Fuller oli kuitenkin ehtinyt käydä viidakossa etsimässä kuvauspaikkoja ja tallentanut 16 mm:n kameralla luontoa ja intiaanien elämää. Kaurismäen elokuvassa Fuller palaa samalle seudulle keskustellen nuoremman kollegansa Jim Jarmuschin kanssa ja näyttäen 40 vuoden takaisia otoksiaan intiaaneille. Lapsia tuntuvat naurattavan kuvissa näkyvät rituaalit, mutta monet heimon vanhemmista liikuttuvat nähdessään kuolleet sukulaisensa ja ystävänsä liikkuvina ja elävinä edessään.
Tigreron kantava ajatus on huoli luonnon ja alkuperäiskansojen kohtalosta. Fuller muistaa paikan luonnontilassaan, nyt kylän raittia koristavat piikkilangat, sähköjohdot ja tasaisiksi hakatut metsäaukiot. Avuksi tulee elokuvan taika: vanhan filmimateriaalin välityksellä syntyy käsitys intiaanien alkuperäisistä elinolosuhteista.
– Kari Salmisen (TS 4.1.1995) ja muiden lähteiden mukaan