HASSUT HURJAT HIRVIÖT (2009)

Where the Wild Things Are/Till vildingarnas land
Ohjaaja
Spike Jonze
Henkilöt
Max Records, Catherine Keener, Mark Ruffalo
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
103 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
perustuu Maurice Sendakin lastenkirjaan
Ikäraja

Seikkailua janoava Max karkaa kotoa ja seilaa meren tuolle puolen hirviöiden maahan, jossa hänet kruunataan kuninkaaksi. Musiikkielokuvistaankin tunnetun Spike Jonzen ohjaus perustuu Maurice Sendakin kuvakirjaan ja on rehellinen ja rohkea kuvaus lapsuuden peloista. Visuaalisesti upean, mutta melankolisen maailman hahmot on luotu yhdistelmällä näyteltyä, jättimäisiä pukuja ja tietokoneanimaatiota.

***

Spike Jonzen koko perheen elokuvassa Hassut hurjat hirviöt pakoa, ystävyyttä ja seikkailua kaipaava Max karkaa äitinsä kanssa riideltyään kotoaan. Tällä mielikuvitusmatkalla Max purjehtii susipuku päällään merentakaiselle saarelle, jonka asukit ovat varsin eriskummallisia. Ensikohtaaminen ei ole ystävällinen, sillä suuret, karvaiset hirviöt aikovat syödä Maxin, mutta poika tarinoi itsensä pinteestä ja niin hänestä tulee saaren kuningas!

Jonzen omasta lapsuudesta tuttu ja lapsille suunnattu fantasiakertomus perustuu Maurice Sendakin lastenkirjaan Where the Wild Things Were, joka ilmestyi alun perin 1963, ruotsiksi 1967 ja suomeksi 1970: kyse on siis eittämättä myös kirjallisesta klassikosta.

Alkuperäisteos on oikeastaan kuvakirja, jossa on tekstiä vain vähän. Siitä suunniteltiin elokuvaa jo 1980-luvulla, mutta eri syistä vasta animaatiotekniikan kehittyminen 2000-luvun alussa antoi uutta tuulta purjeisiin. Ohjaajaksi tuli surrealistisesta menostaan tunnettu Spike Jonze (mm. Being John Malkovich).

Valmistumisprosessi osoittautui aiottua vaikeammaksi. Tuottajaporras ja studio olivat lopputulokseen tyytymättömiä ja niin ilmestymisaikataulua piti rukata: Jonze ei kuitenkaan saanut potkuja vaan lisäaikaa teoksen viimeistelyyn: lapsen tunne-elämän myrskyt ja lapsuuden olemus pelkoineen saivat lopulta jäädä rikastamaan teoksen monipuolisuutta.

Triviatietona mainittakoon että jos Carolin hahmo vaikuttaa aikuiselle katsojalle erityisen tutulta kyse on Sopranosissa kunnostautuneesta James Gandolfinista. Elokuvan hirviöt ovat Muppeteista tunnetun Jim Hensonin pajan taitavan työstön tuloksia. Maxin roolin tehnyt Max Records onnistuu tehtävässään järisyttävän hyvin.

– Jari Sedergren 2022