JENNIFER’S BODY (2009)

Ohjaaja
Karyn Kusama
Henkilöt
Adam Brody, Megan Fox, Amanda Seyfried
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Karyn Kusaman kauhuelokuva Jennifer´s Body heittää paholaisen riivaaman cheerleaderin (Fox) vastakkain pikkukaupungin miesten kanssa. Ehtiikö paras ystävä (Seyfried) estää verityöt? Juno-elokuvasta kuuluisuuteen noussut käsikirjoittaja Diablo Cody revittelee komediallisia elementtejä nautittavasti.

***

Feministinen kauhuelokuva ja kulttifilmi, siinä tärkeimmät, kun Karyn Kusaman ohjaama ja Diablo Codyn käsikirjoittama musta kauhukomedia saavat jälkikäteisepiteettejä. Tarinassa pirun valtaama lukiolaistyttö tappaa luokkatovereitaan, vaikka hänen paras ystävänsä yrittää kaikin keinoin estää sitä.

Käsikirjoittaja Diablo Cody ja tuottaja Jason Reitman antoivat lausunnon jo edellisen yhteistyöelokuvansa Junon yhteydessä sanomalla, että he haluavat ”tehdä epätavallisia filmejä”. Cody sanoi, että hänen kirjoittama elokuva kuvaa naisen voimaantumista ja parhaiden kavereiden välistä kompleksista suhdetta. Elokuvan voidaankin katsoa ennakoineen Me Too -liikettä, edelläkävijä siis. Ohjaaja mukaan lukien kaikki keskeiset tekijät tiesivät, että elokuvasta tulee R-luokiteltu, siis vain aikuisyleisölle, lähinnä sen kielen takia.

Käsikirjoittaja Codylla oli ohjelma yhdessä myös feministiksi ilmoittautuneen ohjaajan kanssa: ”Halusimme kääntää ympäri sen klassisen kauhufilmin mallin, jossa naisia terrorisoidaan. Haluan kirjoittaa rooleja, jotka palvelevat naista. Haluan kirjoittaa tarinoita naisnäkökulmasta. Haluan luoda hyviä rooleja ja osia näyttelijöille, jotka eivät ole vain lisätekijöitä miehille.” Kaiken kaikkiaan kauhugenren elokuvalla voisi olla paljonkin annettavaa silloin, kun ilmaistavana on naissiteiden intensiteetti.

Toisaalta he sanoivat, että naissiteiden palvonnassa on kuitenkin ”jotakin melkein kauhistuttavaa” ja sillä on myös suhde parasiittimaisuuteen. Se, että Amanda Seyfriedin näyttelemän Anitan lempinimi on “Needy”, ei todellakaan ole sattuma. Ylipäänsä kauhuelokuvan naisilla on aiemmin mainitusta intensiteetistään huolimatta myös ekspoitatiivinen piirre: tässä elokuvassa hyödynnettiin naisten keskinäistä suudelmaa, joka aavistettiin tai paremminkin arvattiin skandalöösiksi vuoden 2009 ilmapiirissä. Maailma on niin muuttunut.

– Jari Sedergren 2022