PAHA POLIISI – MÄÄRÄSATAMA NEW ORLEANS (2009)

Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans
Ohjaaja
Werner Herzog
Henkilöt
Nicolas Cage, Val Kilmer, Eva Mendes
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
124 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Victor Argo, Paul Calderon, Abel Ferrara & Zoë Lund: "Bad Lieutenant" (elokuvakäsikirjoitus Abel Ferraran 1992 ohjaamaan samannimiseen elokuvaan).
Ikäraja

Cage on halunnut intensiivisen tyylinsä avulla profiloitua ”Kalifornian Klaus Kinskiksi”, joten yhteistyö Herzogin kanssa oli vain ajan kysymys. Cage esittää hurrikaani Katrinan aikana sankariksi ylennettyä luutnanttia, joka kuitenkin popsii selkävaivansa takia liikaa reseptilääkkeitä ja sekaantuu siirtolaisperheen murhasta syytettyyn huumekauppiaaseen.

***

Hollywoodin tuotantokoneisto on nyt sitten nielaissut jopa Werner Herzogin. Tai ei aivan. Omaperäisen saksalaisohjaajan poliisielokuva on persoonallisempi kuin moni samasta aiheesta väännetty tuotos. Elokuvan kytkös Abel Ferraran vuonna 1992 ohjaamaan elokuvaan Paha poliisi on tuottaja Edward Pressmanin keksintöä. Hän halusi lisätä elokuvan nimeen Bad Lieutenant, vaikka Herzog olisi pitänyt nimenä vain Port of Call – New Orleans.

Tosin Herzoginkin elokuvan keskushenkilö on Ferraran tapaan huumeita nappaileva, törkeästi käyttäytyvä ja kaikin puolin epäkelpo rikosetsivä. Tämä Terence McDonagh (Nicolas Cage) pelastaa elokuvan alussa hirmumyrsky Katrinan jälkimainingeissa miehen hukkumiskuolemalta ja loukkaa selkänsä. Vuotta myöhemmin Terence on särkylääkkeisiin ja kokaiiniin koukkuun jäänyt raakki.

Herzog suhtautuu aiheeseensa Ferraran katolisen syyllisyydentunnon sijasta silkalla mustalla huumorilla. McDonaghin törttöilyt ovat karmeaa katsottavaa, mutta samalla niissä on kaikenlaista vinosti hauskaa. Paljon television poliisisarjoja kirjoittaneen William Finkelsteinin käsikirjoitus antaa Herzogin irrotella etenkin tarinan loppuvaiheiden absurdeilla käänteillä. Ja muitakin herzogmaisia kosketuksia Pahasta poliisista löytyy. Elokuva alkaa kuvalla uivasta käärmeestä, ja myöhemmin tapahtumia tarkastellaan muutaman kerran alligaattorin ja liskojen matelijaperspektiivistä. Terencen huumehouruisia näkyjä säestetään muun muassa Sonny Terryn hurjalla huuliharppubluesilla.

Herzog ja näyttelijä Klaus Kinski olivat aikoinaan legendaarinen taistelijapari ja valkokankaalla pistämätön yhdistelmä. Aivan samaan Herzog ei yllä Nicolas Cagen kanssa, mutta lähelle kuitenkin. Pitkään nössöjä rooleja kehnoissa elokuvissa tehnyt Cage saa mesota rauhassa, ja hän selvästi nauttii siitä. Selkävaivaisena roikkuvassa puvussa laahustava Catge on elokuvan arvaamattomana värisevä hermokeskus.

Cagen maaninen roolisuoritus ja Herzogin persoonallinen ote nostavat Pahan poliisin perusaineksiaan kiinnostavammaksi poliisielokuvaksi, jossa Katrinan jälkeinen New Orleans hengittää vahvasti taustalla ja moraali venyy kuin jazznuotti nuhjuisella klubilla.

– Pertti Avola (Helsingin Sanomat, NYT 15.1.2010) AA 7.1.2015