SULJETTU SAARI (2010)

Shutter Island
Ohjaaja
Martin Scorsese
Henkilöt
Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
132 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
pohjautuu Dennis Lehanen romaaniin
Ikäraja

Sateiselle saarelle sijoittuva trilleri laittaa katsojan aivot solmuun, kun poliisi saapuu vankilamielisairaalaan tutkimaan kadonneen potilaan tapausta. Toisen maailmansodan veteraanina poliisi kärsii näyistä ja välähdyksistä, jotka haittaavat tutkimusta. Pian poliisillekin valkenee, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

***

Columbia Pictures hylkäsi lopulta hankkimansa option kirjailija Dennis Lehanen romaaniin Shutter Island, mutta kun Phoenix Pictures hyväksyi sen, tulosta tuli verrattain nopeasti: noin vuodessa ohjaaja Martin Scorsese ja käsikirjoittaja Laeta Kalogridis saivat filmin käänteitä runsaasti sisältävän tarinan kehitetyksi. Varsinainen tuotanto alkoi 2008 ja kahta vuotta myöhemmin elokuva, lajimääritelmältään psykologinen trilleri ja myös rikoskertomus, oli valmis ensi-iltaan.

Edward ”Teddy” Daniels (Leonardo DiCaprio) on elämässään kovia kokenut poliisi, joka vuonna 1954 saapuu työparinsa Chuck Aulen (Mark Ruffalo) kanssa vankimielisairaalasaarelle tutkimaan kadonneen potilaan tapausta. Saaren instituutiota johtaa tri John Cawley (Ben Kingsley). Poliisi alkaa epäillä saarella käytettyjä hoitomenetelmiä ja kun sääolosuhteet katkaisevat yhteydet ulkomaailmaan, tunnelma kiristyy äärimmilleen. Tämä vaikuttaa erityisesti Teddyn oloon: vanhat, alun perin alkoholin vahvistamat sotatraumat tulevat esiin erilaisissa unissa ja hallusinaatioissa.

Scorsese on käsitellyt mielenterveyden ongelmia aiemminkin (Taksikuski, King of Comedy), mutta tällä kertaa painajaiset saavat oivallisen visuaalisen kertomuksen muodon, eikä kertomuksesta puutu muitakaan trikkejä tai kauhuelementtejä, vaikka ei kyseessä mikään säikyttelyelokuva ole. Scorseselle ominainen tyylikkyys on toki läsnä viimeisiä piirteitä myöten.

Psykiatrian historiaa ei Suljetussa saaressa varsinaisesti käsitellä, mutta 1950-luvulla tapahtui vähitellen muutosta myös mielisairaaksi todettujen rikollisten kohtelusta: tavoitteena oli lähentyä eristetyissä olosuhteissakin ”normaalia elämää”, vaikka lääkitykset tai hoitokeinot lobotomioineen eivät tietenkään muistuta nykyisiä malleja.

Kirjailija Lehanen inspiraatio tapahtumapaikaksi oli tullut hänen vierailtuaan 1978 lapsena lumimyrskyn keskellä Long Islandilla Boston Harbor -nimisessä paikassa Massachusettsin lahdella. Suljettu saari kuvattiin pääosin vanhassa Medfield State -sairaalassa Medfieldissä. Keskitysleirikuvat otettiin kuitenkin vanhoissa tehdasmiljöissä Tauntonissa. Kaikki ja muutkin kuvatut maamerkit sijaitsevat samassa osavaltiossa.

–  Jari Sedergren 2023