FANTASTIC MR. FOX – KEKSELIÄS KETTU (2009)

Den fantastiska räven
Ohjaaja
Wes Anderson
Henkilöt
George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
89 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
perustuu Roald Dahlin romaaniin
Ikäraja

Wes Andersonin hurmaavassa stop motion -animaatiossa kekseliäs ja viekas isäkettu suunnittelee kaikkien aikojen kananryöstökeikan vastaiskuna kolmelle ilkeälle maanviljelijälle. Dahlin varsin suoraviivainen tarina saa uusia ulottuvuuksia Andersonin yksityiskohtia myöten hiotun visuaalisen maailman, Baumbachin kanssa käsikirjoitettujen runsaiden juonikoukeroiden ja loistavien ääninäyttelijöiden myötä.

Mrs. Foxin äänenä taituroi Meryl Streep, jolle on omistettu talvikaudessa oma esityssarja.

***

Ennen esikoisensa syntymää Mr. Fox (George Clooney) ryösti kanoja elääkseen, mutta ryhtyi vaimonsa (Meryl Streep) painostuksesta paikallislehden kolumnistiksi. Muutettuaan perheensä uudelle alueelle hän alkaa kuitenkin punoa viimeistä ryöstöretkeä lähialueen maatiloille. Fox jää rötöstelystään kiinni ja joutuu perheineen pakomatkalle.

Roald Dahlin kirjan Fantastic Mr. Fox (suom. Kekseliäs kettu) pohjalta tehtyyn käsikirjoitukseen Anderson ja Noah Baumbach lisäsivät aineksia, jotka ovat tulleet tutuiksi muistakin Andersonin elokuvista. Philip French vertasi Obsever-lehdessä kirjan ja elokuvan suhdetta näin:  “In such films as The Life Aquatic With Steve Zissou, The Royal Tenenbaums, and The Darjeeling Limited, Wes Anderson has shown a fascination with sibling rivalry, eccentric matriarchs and dysfunctional families uniting against the outside world and he introduces these themes into a more complicated, and sentimentalised version of Fox’s life.”

Dahlin ja Andersonin kettuja vertaillessa paljastuu pitkälti Andersonin elokuvien toistuvat aiheet. Anderson rakentaa jännittävän seikkailukomedian päälle draaman aineksia Mr. ja Mrs. Foxin parisuhteeseen, mitkä puuttuvat Dahlin teoksesta täysin. Elokuvassa Meryl Streepin ääninäyttelemä kettuemo on huomattavasti vahvempi hahmo, joka asettaa rajoja holtittomalle aviomiehelleen, kun kirjassa hahmo lähinnä ihailee aviomiestään ja tietää tämän ryöstöretkistä. Parin dynamiikka muistuttaa enemmän esimerkiksi Baumbachin ja Andersonin käsikirjoittaman elokuvan Steve Zissoun vedenalainen maailma pääparin luonteenpiirteitä kuin Dahlin luomuksia.

Kirjasta puuttuu myös serkuksien Ash (Jason Schwartzman) ja Kristofferson (Eric Anderson) välinen kisailu, jolle löytyy lukuisia vertailukohtia Andersonin elokuvista. Esimerkiksi Foxia edeltäneestä Darjeeling Limitedistä löytyy identtistä kinastelua. Ash ja Kristofferson ovat ihastuneita samaan tyttöön, joka muistuttaa Owen ja Luke Wilsonin esittämien hahmojen välistä skismaa Royal Tenenbaumsissa. Myös Steve Zissou ja hänen (mahdollinen) poikansa ihastuvat samaan naiseen. Ja samassa elokuvassa Willem Dafoen esittämä hahmo kärsii alemmuudentuntoa samalla tavoin kuin Ash kadehtii Kristoffersonin saamaa huomiota.

Fantastic Mr. Fox on Wes Andersonin virtaviivaisin ja viihdyttävin komedia, joka on kestoltaan Andersonin lyhyin elokuva. Jos Andersonin aiempia töitä leimasi jäykkyys, joka johtui maalauksellisista kuva-asetelmista ja tarkoin harkituista kameraliikkeistä, Fantastic Mr. Fox liukuu eteenpäin animaatioelokuvan kepeydellä. Painovoimaa uhmaavan sulavaliikkeiset kettuhahmot mahdollistavat napakamman kerronnan niin, että jokaiseen otokseen kuluu hieman vähemmän aikaa. Animaation kameraliikkeetkin ovat Andersonin aiempiin töihin nähden nopeampia.

Twentieth Century Foxin tuottama elokuva suunnattiin suuremmalle yleisölle kuin Andersonin aiemmat elokuvat, mutta sen surrealistinen huumori ja vanhanaikainen animointitekniikka ei pärjännyt lippuluukuilla nykyisille 3D-animaatioille.

– Mikko Pihkoluoma 15.11.2013