MUUMI JA PUNAINEN PYRSTÖTÄHTI (2010)

Mumintrollen och kometen
Ohjaaja
Maria Lindberg
Maa
Suomi
Tekstitys
puhumme suomea
Kesto
77 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Uudelleentoimitettu animaatioelokuvan puolalaisen tv-sarjan (Opowiadania Muminków, 1977–1982) kuvamateriaalista • Tove Janssonin romaanista
Ikäraja

Puolalainen Se-Ma-For-animaatiostudio tuotti vuosina 1977–1982 pala-animaatiosarjan Opowiadania Muminków, joka Suomessa tunnetaan nimellä Muumien maailma. Vuonna 2018 sarjan pohjalta julkaistiin kaksi viehkoa käsityötaidon näytettä, jotka editoitiin ja leikattiin suomalaisvoimin. Muumi ja punainen pyrstötähti (2010) toi huopamuumit digitaaliseen aikaan.

***

Entisen itäblokin maissa lastenkulttuuri oli arvossaan ja ne olivat harvoja audiovisuaalisia tuotteita, jotka levisivät lähteenkin. Itäsaksalainen taaperoisten audiovisuaalinen iltasatu Nukkumatti (Sandman) näkyi Suomenkin televisiossa, kuten myös tsekkoslovakkialaisen Zdeněk Milerin neuvokas Myyrä (Krtek). Puolalainen Semafor Film Studio teki viiden vuoden aikana (1977–1982) Tove Janssonin aiheista lyhyitä animaatioita televisiolle. Sittemmin tv-muumit kaivettiin arkistoista ja niistä koostettiin kaksi pitkää huopanukke-animaatioelokuvaa. Asialla oli tuottaja Tom Carpelan ja hänen Filmkompaniet -tuotantoyhtiönsä. Muumien jälkeen Carpelan tuotti valkokankaalle myös pitkän Täältä tulee Myyrä -elokuvan (2011).

Muumi-elokuvista ensimmäisenä syntyi Muumi ja vaarallinen juhannus (2008), jossa on katastrofielokuvan sävyjä: muumilaaksoa uhkaa vedenpaisumus. Muumi ja punainen pyrstötähti (2010) puolestaan toi aitoanalogiset huopa-Muumit digitaaliselle aikakaudelle, kahtena versiona, perinteisessä muodossaan sekä modernisti kolmiulotteisena. Alkuperäiset puolalaisanimaatiot olivat lyhyitä televisiosarjan jaksoja, joissa ei ollut lainkaan dialogia. Niistä koostettuihin suomalaiselokuviin se lisättiin ja jaksot yhdistettiin yhtenäiseksi tarinaksi. Musiikin digi-Muumeihin loi vannoutunut Muumi-fani Björk.

Muumi ja pyrstötähti on lasten katastrofi-elokuva. Muumimaailmaa uhkaa maailmanloppu. Suuri pyrstötähti on iskeytymäisillään suoraa Muumien puutarhaan. Tähtitiede menee muutoin neuvokkaiden muumien osaamisalueen ulkopuolelle ja apua lähdetään hakemaan Yksinäisten Vuorten tähtitornin viisailta professoreilta. Muumimamma, Nuuskamuikkunen, Nipsu ja Niiskuneiti ovat vaarallisilla teillä, mutta seikkailu saadaan lopulta onnelliseen päätökseen

– lähteiden pohjalta Pasi Nyyssönen 27.7.2014