PRINSESSA (2010)

Prinsessan
Ohjaaja
Arto Halonen
Henkilöt
Katja Küttner, Samuli Edelmann, Krista Kosonen
Maa
Suomi
Tekstitys
svensk text
Kesto
104 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Arto Halosen tositapahtumiin pohjaava elokuva on koskettava kuvaus mielenterveysongelmien hoidosta. Maanis-depressiiviseksi skitsofrenikoksi Kellokosken mielisairaalassa diagnosoitu Anna “Prinsessa” Lappalainen kieltäytyy olemasta potilas muiden joukossa. Puhutteleva tarina sopeutumattomuudesta pursuaa lämminhenkistä huumoria.

* Ennen elokuvaa suunniteltu Anna Kinnusen asiantuntijaluento on valitettavasti jouduttu perumaan. Elokuva esitetään suunnitellusti. 

***

Prinsessa on Arto Halosen ohjaama draama, jonka ohjaaja käsikirjoitti yhdessä Paavo Westerbergin ja Pirjo Toikan kanssa. Siitä tuli heti ilmestyttyään yksi Suomen menestyneimmistä kotimaisista elokuvista 2000-luvulla.

Prinsessan päähenkilö on Anna Lappalainen (1896–1988), joka oli diagnosisoitu maanisdepressiiviseksi ja skitsofreniseksi. Poikkeuksellisen elämänmuotonsa ja esiintymisensä vuoksi hän sai kutsumatittelikseen ”Kellokosken prinsessa”, hoitolaitoksensa Kellokosken psykiatrisen sairaalan mukaan. Kabaree-esiintyjänä ja hierojana toiminut Anna Lappalainen ajatteli kaikista tohtori Grotenfeltin uusista hoitomuodoista kuten sähköshokeista huolimatta olleensa syntynyt prinsessaksi Buckinghamin palatsissa. Valloittavan persoonansa vuoksi hän sai lähipiirinsä ja kyläläiset yhtymään leikkiin vuosikymmenten ajan. Matkaan mahtui monia seikkailuja.

Prinsessan levitysoikeuksia myytiin 14 maahan ja sillä oli hyvä levikki kansainvälisellä festivaalikentällä. Katja Kukkola sai pääroolistaan Jussi-palkinnon ja myös Näyttelijäliiton palkinnon.

Vaikka yleisö antoi Prinsessalle jakamattoman suosionsa heti elokuvan ilmestymisen jälkeen, kriitikot olisivat yleisesti kaivanneet kärkevämpää yhteiskuntakritiikkiä. Elokuvan sanottiin jäävän pehmeäksi ja kertovan vain ”erilaisuudesta ja erilaisuuden hyväksymisestä”, aiheesta joka nykynäkymällä ei toki jäisi maininnan varaan. Keskustelua herätti myös Suomeenkin lanseeratun sähköshokkihoidon esittely.

Prinsessan musiikkina kuullaan Erkki Melartinia, Anton Bruckneria, Mozartia, Giuseppe Giordania ja elokuvan varsinaista säveltäjää Tuomas Kantelista, jonka kappaleen ”Prinsessalle” esittää Johanna Kurkela Paula Vesalan ja Mariskan sanoihin.

– Jari Sedergren 2022