TARTUNTA (2011)

Contagion
Ohjaaja
Steven Soderbergh
Henkilöt
Matt Damon, Marion Cotillard, Jude Law, Gwyneth Paltrow
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
108 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Steven Soderberghin laajassa tuotannossa Contagion edustaa jälleen uutta lajityyppiä – katastrofielokuvaa. Kansainvälisillä näyttelijöillä toteutettu teos esittää tartuntaketjun realistisemmin kuin mikään muu epidemiaelokuva. COVID-19-pandemian aikana se on saanut uutta arvostusta globaalin kriisin ja pelon leviämisen kuvaajana.

***

Kun uusin koronavirus Covid-19 levisi maailmalle, ihmiset saivat lukea kansainvälisen pandemian leviämisestä sanomalehdistä ja katsella mielin määrin uutisia maailman uutislähteistä. Ne, jotka olivat nähneet Stephen Soderbergin elokuvan Tartunta ymmärsivät nopeasti, mistä oli kysymys.

Tartunta, joka kertoo kuvitteellisen paramyxoviruksen leviämisestä ja torjumisesta, oli todellakin tätä päivää, tässä ja nyt. Elokuvasta on tullut nykykatsojalle ”todellisempi” siksi, että se näyttää kertovan samaa tarinaa sairauden puhkeamisesta (lepakosta!!!), leviämisestä, identifioimisesta, jäljittämisestä ja torjunnasta kehitettävän rokotteen avulla, toisin sanoen juuri sen minkä olemme tämän uusimman pandemian yhteydessä saaneet askel askeleelta oppia. Näihin elokuvan ja nykytodellisuuden yhtymäkohtiin on vielä lisättävä eri asteiset eristykset ja sosiaalisen etäisyyden vaatimus sekä kaikkialla haitallisena vellova disinformaatio…

Mukana elokuvan operaatiossa ovat epidemiologian asiantuntijoiden ja tutkijalääkärien lisäksi Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Yhdysvaltain terveysvirasto, aivan kuten nykytodellisuudessakin – tosin politiikka on tuonut todelliseen tarinaan twistejä jopa elokuvaa enemmän. Elokuvan asiantuntijoina toimivat tri W. Ian Lipkin, johtaja Columbian yliopiston tartuntatautien osastolta, ja Lawrence ”Larry” Brilliant, joka on työskennellyt WHO:ssa mm. isorokon torjunnassa.

Elokuvan tarinassa joukko ihmisiä on päättänyt pysäyttää tappavan virustaudin leviämisen. Nopeasti epidemiasta pandemiaksi kasvavan taudin kukistamiseksi maailman lääkäriyhteisö etsii parannuskeinoa. Pelkoa aiheuttaa myös mahdollinen paniikki, joka tunnetusti leviää nopeammin kuin itse virus.

– Jari Sedergren 2020