PAPPI LUKKARI TALONPOIKA VAKOOJA (2011)

Tinker Tailor Soldier Spy
Ohjaaja
Tomas Alfredson
Henkilöt
Gary Oldman, Benedict Cumberbatch, Tom Hardy
Maa
Ranska/GB/Saksa
Kesto
128 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
perustuu John le Carrén romaaniin, alkukuvana Erään hyönteisen tuho, O: Hannes Vartiainen & Pekka Veikkolainen, 2010, 7', 35 mm
Ikäraja

Englannin salaisen palvelun M16:n johtoporukka etsii joukostaan kaksoisagenttia Alfredsonin ohjaamassa ja le Carrén vakoiluromaaniin pohjautuvassa elokuvassa. Intensiivisessä psykologisessa jännärissä epävarmuus on ilmassa ja yksityiskohdat merkitsevät. Gary Oldman hiljaisena puurtaja Smileynä tekee loistoroolin. Erään hyönteisen tuho on abstrakti kokeellinen animaatioelokuva.

***

Ruotsalaisen ohjaajalahjakkuuden Tomas Alfredsonin (s. 1965) käsissä elokuvasta Pappi lukkari talonpoika vakooja (2011) on muodostunut saavutuksena kerrassaan mestarillinen taidonnäyte. Aiemmin Alfredsson vakuutti ja hämmästytti katsojat ja kriitikot sellaisilla poikkeuksellista kykyä osoittaneilla töillään kuten Ystävät hämärän jälkeen (2008) ja Fyra nyanser av brunt (2004). John Le Carrén vuonna 1974 ilmestynyt romaani, josta Alfredson tässä vuoden 2011 jännittävässä elokuvassaan ammentaa, sijoittuu vakoilun armottomaan maailmaan, jossa luottamus on illuusiota ja mikään ei todellakaan ole sitä miltä näyttää. Kyseessä on tapahtumiltaan, tunnelmaltaan, ilmapiiriltään ja persoonaltaan rikas elokuva, jonka katseluun on kiinnitettävä erityistä huomiota ja joka palkitsee kokemukseen panostaneen osallistujansa.

Elokuvan päähenkilö on entinen M16-agentti George Smiley (Gary Oldman), jonka tehtävänä on palata vakoilumaailmaan ja selvittää kuka hänen kollegoistaan on pettänyt maansa ja vuotanut salaisia tietoja Neuvostoliitolle. Tutkimus sisältää monia käänteitä ja katsojan on pysyttävä juonessa mukana. Smiley on yksi tunnetuimmista Le Carrén luomuksista, brittiläinen älykkö, joka ei hymyile. Käsikirjoittajat Bridget O’Connor ja Peter Straughan ovat tiivistäneet oivallisesti ja taiteellisesti Le Carrén kirjoittaman kielen. Myös sellainen maailma, jota ei tuoda esiin sanoin, on teoksessa yhtä tärkeää kuin kielellinen ilmaisu.

Alfredsonin kiintoisassa, kerronnaltaan älykkään terävässä kudelmassa tarinan itsensä lisäksi ovat valttikortteina hänen vahva näyttelijäkaartinsa sivuosia myöten sekä kuvaustiiminsä. Näyttelijöinä on sellaisia tunnettuja nimiä kuten vahvan pääosasuorituksen tekevä Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, John Hurt, Toby Jones, Ciarán Hinds sekä Benedict Cumberbatch. Musiikista vastaa Pedro Almodóvarin kanssa työskennellyt Alberto Iglesias, joka luo taustalle tyylikkäitä barokkityylisiä sävelmiä. Elokuvaajana tumman, ekspressiivisen paletin teokselle on luonut puolestaan Hoyte Van Hoytema ja tämä visuaalisuus rikastaa Smileyn kokemusmaailmaa sekoituksella vainoharhaisuutta, hämmennystä ja vehkeilyä. Harmaan sävyt hallitsevat elokuvan kuvallista maailmaa keskiössä kaikista harmain Smiley.

Sir Alec Guinness esitti Smileya rakastetussa vuoden 1979 BBC:n minisarjassa. Tomas Alfredson ja minimalistisin elein näyttelevä Oldman pystyvät kuitenkin uudistamaan hahmon täydellisesti omaan rauhattomaan aikaamme sopivaksi kuitenkin pitäen tarinan tukevasti oman aikakautensa tuotteena.

– Ty Burrin (The Boston Globe), Eric Kohnin (IndieWire), Keith Phippsin (A.V.Club), Kenneth Turanin (Los Angeles Times) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 28.9.2021