NÄLKÄPELI (2012)

The Hunger Games/Hungerspelen
Ohjaaja
Gary Ross
Henkilöt
Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
142 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Suzanne Collinsin romaanista
Ikäraja

2000-luvun alku on ollut uuden nuortenkirjallisuuden kulta-aikaa. Suzanne Collinsin Nälkäpeli-sarja kantaa tyttökirjojen perintöä päähenkilössään Katniss Everdeenissä, joka kamppailee selviytymisestään dystooppisessa tulevaisuudessa. Vuoden 2012 elokuvassa tulisieluista Katnissia näyttelee herkkyydellä Jennifer Lawrence.

***

Gary Rossin vuonna 2012 ohjaama The Hunger Games, suomeksi Nälkäpeli, on tieteiselokuva, joka perustuu Suzanne Collinsin samannimisiin menestysromaaneihin, trilogiaan, joka oli saanut inspiraatiota paitsi journalistisista sotauutisista myös antiikin Theseus-myytistä, jossa nuorisoa pakotettiin Minotaurus-hirviön luolaan.

Myös elokuva osoittautui suurmenestyseksi, tulos oli Harry Potter –sarjan kakkososan ja Batman-elokuva Yön ritareiden jälkeen kolmanneksi suurin avaustulos, 153 miljoonaa dollarin. Se pysyi neljä viikkoa katsotuimpana elokuvana Yhdysvalloissa.

Neliosaiseksi elokuvasarjaksi muotoutuneen Nälkäpeli-sarjan näyttelijät ovat pysyneet yllättävänkin stabiilina elokuvasta toiseen. Katnissin rooliin testattiin kaikkiaan noin 30 näyttelijätärtä ja valinta osui Jennifer Lawrenceen.

Nälkäpelin tarinassa Yhdysvallat on hajonnut täydellisesti katastrofissa ja tilalle on noussut sivilisaatio nimeltään Panem (– lienee peräisin latinan leipää tarkoittavasta sanasta). Panemin 12 alueen muodostaman kokonaisuuden pääkaupunki on Capitol, rikkaiden ja hyvinvoivien – mutta myös dekadenttien menestyjiensä – tyyssija. Alueet edustavat vähemmän menestyneitä, jopa köyhiä.

Elokuvan asetelma esittää tietysti symbolisesti Yhdysvaltain nykytilaa. Sieltä löytyvät enempiä miettimättä nykyajan vasemmistolaiset ja ”Valtaajat”, oikean laidan perinteiset oligarkit ja jopa teekutsulaiset. Ohjaaja ei sinällään panosta sosiaalikriittisyyteen, päinvastoin, tarinan ydin on selkeästi toiminnassa. Moraalisia pohdiskeluja ei liiemmin esitetä.

Myös Nälkäpelin perusasetelma on viite nykyiseen maailmaan. Elokuva on saanut nimensä Panemin suosituimmasta tositv-kilpailusta, selviytymiskisasta, johon Panemin alueet lähettävät kukin kaksi edustajaansa taistelemaan selviytymiskisassa. Hävinneen palkka on kuolema ja viimeksi hengissä säilynyt voittaa.

– Jari Sedergren 2019