PIIN ELÄMÄ (2012)

Life of Pi/Berättelsen om Pi
Ohjaaja
Ang Lee
Henkilöt
Suraj Sharma, Rafe Spall, Irrfan Khan
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
127 min
Teemat
Kopiotieto
2K DCP 3D
Lisätieto
Yann Martelin romaanista
Ikäraja

Yann Martelin menestysromaanista ohjattu elokuva seurailee uskollisesti romaanin tarinaa, jossa teini-ikäinen intialaispoika joutuu viettämään 227 päivää Tyynellämerellä bengalintiikerin kanssa. 3D-efekti korostaa poikkeuksellisen visuaalisessa elokuvassa tilan tuntua ja tapahtumia, joihin kiteytyvät usko, toivo ja maailmankaikkeuden kauneus.

***

Niin kotimaassaan Taiwanissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissakin menestysteoksiaan luonut Ang Lee (s. 1954) ohjasi vuonna 2012 Yann Martelin bestselleristä Piin elämä samannimisen neljä Oscaria (ohjaus, elokuvaus, musiikki, visuaaliset efektit) kahmineen teoksensa. Ennen Piin elämää Lee loi Jane Austenin maailmaan sijoittuvan elokuvan Järki ja tunteet (1995), Rick Moodyn romaaniin pohjautuvan perhesuhteita käsittelevän Jäämyrskyn (1997), wuxia-spektaakkelin Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000) sekä kahden miehen välisestä rakkaudesta kertovan Brokeback Mountainin (2005). Piin elämä oli täysin uusi aluevaltaus aiheiltaan monipuoliselle Leelle, sillä elokuva toteutettiin 3D-efektillä, joka on suuri osa sen magiasta. Elokuva oli myös todellinen yleisö- ja arvostelumenestys tuoden 609 miljoonan lipputulot budjetin ollessa 120 miljoonaa.

Tarinaltaan Piin elämä keskittyy kahden haaksirikosta selvinneen ympärille. Kuusitoistavuotias intialainen nimeltä Pi Patel (Suraj Sharma) on jumissa pelastusveneessä Tyynellämerellä 227 päivän ajan hurjan bengalintiikeri Richard Parkerin kanssa. Elokuvaa alettiin suunnitella pian kirjan ilmestymisen, vuoden 2001 jälkeen ja ohjaajiksi kaavailtiin sellaisia nimiä kuin M. Night Shyamalan, Alfonso Cuarón ja Jean-Pierre Jeunet. Kuvaukset toteutettiin Intiassa, Taiwanissa ja Montrealissa, visuaaliset tehosteet puolestaan Rhythm & Hues Studioilla.

Piin elämän juoni keskittyy filosofisen kysymyksen ympärille: onko eläimillä sielua? Päähenkilö, intialainen poika uskoo, että heillä on sielu. Hänen eläintarhaa pitävä isänsä ajattelee toisin. Hänen mukaansa kaikenlainen syvällisyys eläimen silmässä on vain ihmisen tunnetta, joka heijastuu takaisin katsojalle. Tästä hämmentävästä kysymyksestä tulkitako maailmaa spirituaalisesti vaiko kyynisesti, tulee juonen perusta. Ohjaajana Ang Lee toteuttaa kauniissa elokuvassaan kaiken kerrassaan huimaavalla, ylivoimaisella innokkuudellaan ja energiallaan. Erityisesti haaksirikko on osuutena häikäisevä, erityisen traumaattinen 3D-muodossa ja Lee luo myös tyylitellysti suurimman osan arkisemmasta tarinankerronnastaan.

Piillä itsellään on monta jumalaa ja näin ollen elokuva käsittelee myös uskoa ja jumaluutta. Piin elämässä ovat läsnä niin hindulaisuuden Vishnu, Kristus sekä Allah, jolle hän kumartaa. Kaiken kaikkiaan Leellä on enemmän kiintymystä hahmona Piihin kuin useaan muuhun luomaansa sankariin. Hänen toiset elokuvansa Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000), Brokeback Mountain (2005), Lust, Caution (2007) sekä Taking Woodstock (2009) keskittyvät tunteiden ympärille, joita ei voi tukahduttaa ja jotka lopulta räjähtävät esiin. Transendenttisen menestyselokuvan päärooliin valittiin vuonna 2010 Suraj Sharma, 17-vuotias näyttelijänalku peräti 3000 hakijan joukosta. Roolia varten Suraj kävi läpi laajamittaisen vaativan harjoittelujakson, joka sisälsi valtamerellä selviämistä, joogaa ja meditaatiota. Kokin rooliin kiinnitettiin puolestaan yksi tunnetummista ranskalaisista näyttelijöistä, Gérard Depardieu. Piin elämästä tuli Ang Leen menestynein elokuva lipputuloissa mitattuna ja se keräsi peräti 81 palkintoa sekä tunnettujen kriitikkojen kuten Chicago Sun-Timesin Roger Ebertin, Rolling Stonen Peter Traversin sekä Timen Richard Corlissin ylistävät arviot.

–  David Edelsteinin (Vulture), Tasha Robinsonin (The A.V. Club) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 1.9.2022