MUIDEN MUKANA + TAPAHTUMA PANKIN EDESSÄ (2008)

De Ofrivilliga
Ohjaaja
Ruben Östlund
Henkilöt
Villmar Björkman, Linnea Cart-Lamy, Leif Edlund
Maa
Ruotsi
Tekstitys
English subtitles
Kesto
Yhteiskesto 114 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Alkukuvana Tapahtuma pankin edessä (Händelse vid bank, Ruotsi 2009) 12'
Ikäraja

Useista rinnakkaisista tarinoista koostuva elokuva on tragikoominen kuvaus sosiaalisesta apatiasta. Se kertoo älyttömistä yrityksistä säilyttää tasapaino ja välttää naurun alaiseksi joutuminen ryhmäpaineen alla. Alkukuvana nähdään ohjaajan Kultaisen Karhun voittanut yhden oton ja 90 ihmisen yksityiskohtainen rekonstruktio tositapahtumiin perustuvasta pankkiryöstöstä.

***

Opettaja todistaa kollegansa kohtelevan oppilasta liian rajusti; teinityttöjen illanvietto johtaa ylilyönteihin; miesporukan mökkireissulla rikotaan rajoja huumorin varjolla; bussikuski kieltäytyy jatkamasta matkaa ennen kuin joku matkustajista tunnustaa rikkoneensa vessan verhotangon; perhejuhlat jatkuvat vaikka isäntä saa ilotulitteesta naamaan. Viiden erillisen tarinan kautta pureudutaan tilanteisiin, joiden kiusallisuus ja epämukavuus syntyy siitä, ettei kukaan saa suutaan auki puuttuakseen tapahtumien kulkuun tai osoittaakseen vääryyden tapahtuneeksi – tai sitten saa, mikä on tavallisten konfliktinkammoisten ruotsalaisten kesken yhtä lailla hankala paikka. Ryhmäpaineen alla on helpompi mennä muiden mukana sen sijaan, että vapaaehtoisesti nostaisi kissan pöydälle.

Muiden mukana on Ruben Östlundin toinen pitkä elokuva, Gitarrmongot-esikoisen (2004) tapaan irrallisista episodeista koottu kurkistus ruotsalaiskansalliseen psyykeen. Temaattinen ydin on edeltäjää hiotumpi, ja vaikka visuaalisesti karuhkosta ilmeestä on vielä pitkä matka myöhemmän tuotannon kuvastoon, voi väittää Östlundin tunnistettavan tyylin nousseen huipputasolle oikeastaan jo tämän elokuvan myötä. Muiden mukana oli myös ensimmäinen Cannesin festivaaleilla ensi-iltansa saanut elokuva Östlundilta, joka sittemmin on noussut harvalukuiseen kahdesti Kultaisella palmulla palkittujen elokuvantekijöiden joukkoon (The Square palkittiin 2017, Triangle of Sadness 2022).

Pienistä ruotsalaisympyröistä kansainvälisiin tuotantoihin edenneen Östlundin ihailijat tietävät, mitä odottaa tältä ”King of Cringeltä”, myötähäpeäelokuvan mestarilta, jonka tarkka katse luotaa ihmisten käyttäytymistä sosiaalisissa tilanteissa, valtasuhteita ja vaikeiden asioiden väistelyn eskaloituvia seurauksia ilkikurisen humoristisesti mutta rehellisen tunnistettavasti. Itse hän on todennut kaikkien elokuviensa käsittelevän tavalla tai toisella kasvojen menettämisen välttelyä.

Ilmeisimmiksi verrokeiksi Muiden mukana -elokuvalle on esitetty Roy Anderssonin Toisen kerroksen lauluja sekä Michael Haneken Tuntematonta koodia (molemmat ovat vuodelta 2000 ja seuraavat Östlundin elokuvan tapaan lukuisia hahmoja). Anderssonin – toisen omaäänisen ruotsalaisen – tyylistä muistuttavat erityisesti pitkät, staattiset otokset, joista Muiden mukana on kokonaisuudessaan koostettu. Östlundin nuoruudentaustan kaveriporukkansa lasketteluvideoiden tekijänä on sanottu osaltaan vaikuttaneen leikkauksia välttelevän ilmaisun kehittymiseen.

Kameran paikka ja kuvakulmat ovat paikoittain epätyypillisiä: tapahtumia havainnoidaan esimerkiksi ovien ja ikkunoiden läpi ja kautta, kaukaa taustalta, tietokoneen kameran näkökulmasta tai pelkästään hahmojen jalkoja kuvaten. Tämä on omiaan paitsi kiinnittämään katsojan huomion totutusta poikkeavalla tavalla myös synnyttämään vaikutelman siitä, että seuraamme yksityisiä hetkiä, joita emme saisi olla todistamassa. Katsoja siis asemoidaan voyeuristiseen rooliin. Tarkka mutta alleviivaamaton näyttelijäntyö vahvistaa illuusiota todellisen elämän kohtauksista.

Pitkän ja sivusta tarkkailevan otoksen taidetta edustaa myös alkukuvana esitettävä Tapahtuma pankin edessä (Händelse vid bank), Östlundin tunnetuin lyhytelokuva, joka palkittiin sekä Berlinalessa vuonna 2010 että Tampereella 2011. Yhdellä ainoalla otolla kuvattu 10-minuuttinen rekonstruoi Tukholmassa kesäkuussa 2006 tapahtuneen pankkiryöstön yrityksen, jonka Östlund ja hänen pitkäaikainen tuottajansa (ja Muiden mukana -elokuvan toinen käsikirjoittaja) Erik Hemmendorff sattuivat paikan päällä todistamaan. Lähes sadan ihmisten koreografian ohella tarjoillaan niin jännitystä kuin komediaakin hillitysti panoroivan ja zoomaavan kamerakatseen välittämänä.

– Suvi Heino 2022