KIRKKAAMPI KESÄPÄIVÄ (1991)

Gu ling jie shao nian sha ren shi jian/A Brighter Summer Day
Ohjaaja
Edward Yang
Henkilöt
Chen Chang, Zhang Guozhu, Elaine Jin
Maa
Taiwan
Tekstitys
English subtitles
Kesto
237 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Kapinoiva teini-ikäinen Xiao Si yrittää löytää polkuaan taistelevien katujengien ja kylmän sodan ilmapiirin keskellä kuoleman ja väkivallan uhan leijuessa alati uhkaavana myrskypilvenä kirkkaalla kesätaivaalla. 80 eri puheroolia sisältävä mestariteos on huikea epookki, jonka ympärille Yang kehitteli monikautisen TV-sarjan verran materiaalia. Pieteetillä tehtyyn maailman on ihana uppoutua.

***

Edward Yang kuvasi elokuvaansa Japanin keisariperheen hylätyssä loma-asunnossa Jinguashissa. Kuninkaalliset eivät koskaan yöpyneet valtavassa rakennuskompleksissa, ainoastaan Hirohito kävi siellä vierailulla ollessaan kruununprinssi. Paikalle kaavailtiin huvipuistoa joten kuvauksilla oli kiire. Historiallisesti merkittävä lokaatio sopi Taiwanin unohdettujen vaiheiden tunnelmaan erinomaisesti.

Kirkkaampi kesäpäivä on mittasuhteiltaan hillitön elokuva. Jopa yli 100 puheroolia sisältävä kokonaisuus kestää nelisen tuntia ja kuvaa erään kyläyhteisön elämää. Sosiaalisen monimutkaisuutensa lisäksi sillä on yhteiskunnallista ja historiallista painoarvoa: kliseekäsite ”ajan kuva” peilaa hyvin elokuvan pyrkimyksiä. Huomio kiinnittyy nuorten välillä tapahtuviin draamoihin mutta myös aikuisten maailman ongelmia sivutaan. 1950- ja 1960-luvuilla muuttoliike Manner-Kiinasta aiheutti identiteettikriisin valtavalle ihmismassalle, joka näkyy Taiwanin uuden aallon elokuvissa usein pienten, arkisten yksityiskohtien kautta. Kyseisessä teoksessa sekava tilanne tekee nuoret levottomiksi, traagisin seurauksin.

Päähenkilö Xiao Si (nuori Chang Chen) ei oikein pärjää koulussa. Hän reputtaa kokeessa ja joutuu iltakouluun. Isä huolestuu kun poika ajelehtii ja ajautuu huonoon seuraan. Kaupungin katuja terrorisoi kaksi jengiä, ”Pienen puiston pojat” ja ”217”, joiden välienselvittely johtaa verenvuodatukseen. Avainasemassa on myös kaunis Ming, itsevarma ja suosittu tyttö, johon Xiao Si ihastuu. Elokuva on kuitenkin paljon ydintarinaa laajempi. Se on kiinnostunut kaikista yhteisön jäsenistä ja pyrkii kuvaamaan koko joukkion välisiä suhteita ja vastaamaan kysymyksiin: millaista kyseisessä ajassa ja paikassa oli elää, millaisiin tilanteisiin ihmiset päätyivät, ja mikä heitä ajoi tunteisiin ja tekoihin.

Entä mikä heitä sitten ajoi? Toivo paremmasta tulevaisuudesta, tai epätoivo kun tämä usko horjui. Toisaalta taas irrallisuuden kokemus, kun vasta muuttaneilta puuttui suhde ympäristöönsä, yhteisöön ja sen jäseniin. Yangin omiin muistoihin perustuva tositarina on uudelleenmuotoiltu fiktiiviseen asuunsa, mutta sisältää leijonan osuuden todenmukaisia tapahtumia. Juurettomat nuoret hakevat perheen kokemusta jengeistä, joihin laki ja järjestys ei yllä. Tulevaisuuden toivoa taas symboloi amerikkalainen kulttuuri joka levisi sodanjälkeisessä Taiwanissa valtavaa vauhtia.

Yang oli elokuvan tekemisen aikoihin töissä Stan Lain draamalinjalla Kansallisessa taideinstituutissa. Rahavirrat eivät olleet suotuisat 1990-luvun vaihteessa, mistä johtuen rahoitusta haettiin ulkomailta, ja osaajia Yang värväsi luentosaleista. Yli puolet elokuvan näyttelijöistä ja henkilökunnasta oli ensikertalaisia ja poikkeuksellisen nuoria. Yang siis rekrytoi ja koulutti lähes kokonaisen henkilöstön verran väkeä elokuvaansa varten. Itsenäisen elokuvan saralla yhtä valtavaa tuotantoa saa etsiä. Tästä omavaraisuudestaan huolimatta, tai sen ansiosta, elokuva voitti puolelleen niin massojen kuin kriitikoidenkin suosion.

Teoksen voi nähdä Taiwanin uuden aallon ilmaisukielen huipennuksena. Se vie kaikkein pisimmälle kauden tyylin, joka pyrkii kuvaamaan ”oikeiden ihmisten oikeaa elämää” pitkien otosten, arkipäiväisten yksityiskohtien ja puheenomaisen dialogin kautta. Muista kauden elokuvista se erottuu edukseen siinä, että minimalistista ilmaisukieltä tasapainottavat maksimalistiset mittasuhteet.

– Tony Raynsin artikkelin ja muiden lähteiden mukaan Kielo Kiikeri 29.11.2023