ELLA JA KAVERIT (2012)

Ella och hennes vänner
Ohjaaja
Taneli Mustonen
Henkilöt
Eero Milonoff, Kari Ketonen, Freja Teijonsalo
Maa
Suomi
Kesto
78 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 2K DCP
Lisätieto
Timo Parvelan lastenkirjasta
Ikäraja

Ellalla on mukavat luokkakaverit, mukava koulu ja mukava opettaja. Heidän turvallinen pikku koulunsa uhataan kuitenkin lakkauttaa, sillä vedonlyönnillä rikastunut Isä Yksi on päättänyt rakentaa sen paikalle formularadan. Lapset eivät aio alistua koulunsa purkamiseen, vaan päättävät pelastaa sen keinolla millä hyvänsä!

***

Taneli Mustosen lapsille suunnattu debyyttielokuva Ella ja kaverit (2012) perustuu Timo Parvelan laajan ja äärimmäisen suositun Ella-kirjasarjan teokseen Ella ja Äf Yksi (2008). Kirjailija ja käsikirjoittaja Parvelan luokanopettajatausta näkyy elokuvan tarinassa: Ellan (Freja Teijonsalo) pieni kyläkoulu uhataan lakkauttaa ja oppilaat siirretän isoon, ankealta tuntuvaan laitokseen, jonka käytävillä eräskin ”punapipoinen tyttö” on ollut eksyksissä useamman kuukauden löytämättä luokkaansa. Syypää kyläkoulun lakkauttamiseen on äkkirikastunut ja ilkeä Isä Ykkönen (Kari Ketonen), joka haluaa rakentaa paikalle formularadan. Opettajan (Eero Milonoff) tuella Ella kavereineen keksii juonen koulun pelastamiseksi.

Kirjasarjan taitava kielenkäyttö ja koko perheen ilmapiiri on onnistuttu siirtämään myös elokuvaan. Niin kuin lastenelokuvissa usein, aikuisten logiikka on usein vähän vinksahtanutta, mutta mikäs sen hauskempaa kaikenikäisille. Nuorta yleisöä miellyttänee myös slapstick-komedia pianosäestyksineen. Juha Wuolijoen tuotannon vakavasta ja päättäväisestä luonteesta kertoo se, että elokuvan formula 1 -auto on oikea, Kimi Räikkösen vanha kilpuri.

TV-sarjassa Karjalan kunnailla tv-ohjauksen ammattilaiseksi kehittyneen Taneli Mustosen Ella ja kaverit on tehty hyvännäköiseksi olematta (liioittelun vuoksi) siirappinen. Vaikka tarinaa ei voi sujuvuudesta ja logiikaltaan aikuisen näkökulmasta pelkästään kiittää, elokuva koskettaa teemoillaan, sillä siihen on saatu puristettua esimerkiksi ystävyys ja uskollisuus, sitkeys ja anteeksianto. Elokuvan vauhdikas ja hersyvä huumori kannattelee sitä verkkaistenkin paikkojen yli.

– Jari Sedergren 19.2.2017