KIRJE MOMOLLE (2011)

Momo e no tegami/A Letter to Momo
Ohjaaja
Hiroyuki Okiura
Henkilöt
Karen Miyama, Yuka
Maa
Japani
Tekstitys
suom. tekstit (E)
Kesto
120 min
Teemat
Ikäraja

Hiroyuki Okiuran elokuva kertoo vastikään isänsä menettäneestä Momosta, joka muuttaa äitinsä kanssa Tokiosta pienelle japanilaissaarelle. Paikallisten lasten ohella Momo tutustuu uuden kotinsa ullakolla piileskeleviin riiviömäisiin henkiolentoihin. Jin-Roh -ohjaaja Hiroyuki Okiura on toiminut animaattorina mm. Paprikassa, Ghost in the Shellissa ja Marnie – tyttö ikkunassa -elokuvassa.

***

13-vuotias Momo saapuu Japanin sisämerisaaristoon äitinsä kanssa, mutta Momolle matka ei ole hauska seikkailu uuteen. Äiti on päättänyt muuttaa huushollin Tokiosta etäisen saaren sukulaistaloon Momon isän kuoltua. Momoa painaa isältä kesken jäänyt kirje Momolle: vain ensimmäinen sana ”Momolle” on paperilla.

Laivan rantautuessa saarelle taivaalta tipahtaa vesitippa Momon päähän. Kyseessä ei tavallinen sadekuuro vaan toisesta ulottuvuudesta maan päälle vierailemaan päätyneet olennot Iwa, Kawa ja Mame, jotka alkavat kummitella Momon uudessa kodissa. Kummallista kyllä, vain Momo voi nähdä nämä omituisuudet. Olioiden kaitsemisen välissä Momo tutustuu saaren nuorisoon ja etenkin tiettyyn mukavaan poikaan. Mutta voiko olioiden vierailulla olla joku tarkoitus Momon elämässä?

Anime-studio Production I.G:n ohjaaja Hiroyuki Okiura on tullut tunnetuksi Jin-Roh ja Stand Alone -tuotannoillaan sekä animaattorina muun muassa Akira, Paprika, Ghost in the Shell ja Metropolis-elokuvissa. Momon tarina on sci-fi-animella tunnetuksi nousseelta I.G:lta uusi aluevaltaus: tunnelmaltaan ja teemoiltaan siinä on jopa ghiblimäisiä piirteitä. Momo ei ole mikään supersankari, vaan tavallinen, hieman itsekeskeisesti omiin murheisiinsa vajonnut varhaisteini ja psykologisesti hyvin uskottava sellainen.

– Eija Niskanen, HIFF-ohjelmakirja 2012