LAULU KOTI-IKÄVÄSTÄ (2012)

Ingen riktig finne
Ohjaaja
Mika Ronkainen
Maa
Suomi
Kesto
90 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 2K DCP
Lisätieto
alkukuvina Elsa, O: Marja Pensala, 1981, 5' 4K DCP & Metsurit, O: Erkko Kivikoski,1979, 7' 35 mm.
Ikäraja

Laulu koti-ikävästä on dokumentti juurettomuudesta. Muusikko Kai Latvalehto ja hänen isänsä tekevät matkan Oulusta Göteborgiin, missä perhe asui 70-luvulla. Siitä kasvaa kuva suomalaisten siirtolaisuudesta Ruotsissa. Välisoittoina toisen polven ruotsinsuomalaiset muusikot esittävät kaihoisia suomalaislauluja siirtolaisuudesta. Elsa on satiiri luontoon paluusta. Metsurit on dokumentti metsureista ja metsäteknologiasta.

***

Laulu koti-ikävästä on Mika Ronkaisen kolmas pitkä dokumenttielokuva. Vuonna 2014 elokuva palkittiin parhaan dokumentin Jussilla, mutta ei siinä kaikki, sillä se sai ansiosta myös parhaan musiikin Jussin.

Dokumenttielokuvan tarinassa muusikko ja opettaja Kai Latvalehto saa isänsä Taunon kuskiksi pitkälle automatkalle Oulusta lapsuuden kotikaupunkiin Göteborgiin Ruotsissa. Kai haluaa tehdä edes hetkeksi konkreettisen paluun maisemiin, joissa hän asui lapsuuttaan murrosikään asti 1970-luvulla.

Pojan ja isän yhteinen automatka, joka tallennettiin todellisella matkalla autokameralla ja live-äänityksellä, on syvä retki suomalaissiirtolaisuuden välillä kipeään historiaan: häpeäntunteisiin, syyllisyyteen, ja tietysti myös rikollisuuteen, juopotteluun ja perhesalaisuuksiin.

Kovin murheelliseksi matka ei pääse yltymään, sillä sekä vauhdikkaan nuoruuden omaavalla isällä ja muusikkopiireissä pokerinaamansa oppineella pojalla on kosolti huumoria veistettäväksi.

Dokumentti muodostuu kokonaisuudessaan sulavaksi kertomukseksi yli puolen miljoonan suomalaisen siirtolaisen ja maahanmuuttajan kokemuksista. Heistä kolmannes on sittemmin palannut Suomeen.

Dokumentin musiikillinen panostus on merkittävää: esillä ovat suomalaissiirtolaisten 1970-luvulla kirjoittamat kappaleet, joita esittävät toisen sukupolven ruotsinsuomalaiset muusikot, joista tiedetään Suomessa varsin vähän. Loistava oivallus tekijätiimiltä.

Dokumentti sai parhaan pohjoismaisen dokumenttielokuvan palkinnon Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla helmikuussa 2013. Tampereen elokuvajuhlilla se sai paitsi yleisöpalkinnon myös pääpalkinnon yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa ja vielä jaetun Risto Jarva -palkinnon.

– Jari Sedergren 2021