ONNELI JA ANNELI (2014)

Ada och Glada
Ohjaaja
Saara Cantell
Henkilöt
Aava Merikanto, Lilja Lehto, Eija Ahvo, Jaakko Saariluoma
Maa
Suomi
Kesto
80 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 2K DCP
Lisätieto
Marjatta Kurenniemen lastenkirjasta
Ikäraja

Marjatta Kurenniemen rakastettuun romaaniin (1966) perustuva elokuva kertoo kahden kaveruksen unelmien kesästä. Onneli ja Anneli löytävät kadulta kirjekuorellisen seteleitä ja ostavat rahoilla oman talon salaperäiseltä rouva Ruusupuulta. Kesästä ei puutu yllätyksiä, kun tytöt tutustuvat naapurin Tingelstiinaan ja Tangelstiinaan, ystävälliseen poliisiin sekä epäluuloiseen rouva Rusinaan.

***

Loviisassa kuvattu Onneli ja Anneli on Saara Cantellin ohjaama avaus Marita Kurenniemen lastenkirjoihin perustuvaan sarjaan, jossa on ilmestynyt tätä kirjoittaessa kolme elokuvaa.

Ekaluokkalaiset Onneli ja Anneli löytävät kadulta rahaa ja ostavat rouva Ruusupuulta oman talon, joka on rakennusvirheen vuoksi kuin tehty lapsille. Tytöt muuttavat taloon salaa vanhemmiltaan ja alkavat viettää unelmiensa kesää. Onneli ja Anneli saavat uusia ystäviä hassuista naapureistaan Tingelstiinasta ja Tangelstiinasta. Sen sijaan toinen naapuri rouva Rosina Rusina suhtautuu tyttöihin epäluuloisesti. Kun sitten eräänä yönä murtovaras iskee Rosinalle, tytöt joutuvat seikkailuun.

Tyttöenergiaa pursuava Onneli ja Anneli osoittautui suurmenestykseksi, kuten monet muutkin lastenelokuvat viime vuosina. Menestys perustuu vain osin vähäiseen tarjontaan, sillä kaikki lastenelokuvat eivät vedä – suosituimmaksi ovat osoittautuneet vahvan kirjallisen pohjan perusteella tutuksi tulleet aiheet ja toteutukset, jotka ohittavat sopivan hetken tultua arjen tosiasiat ja antavat tilaa mielikuvitukselle ja hyvän tuulen tavoitteelle lasten omilla ehdoilla.

Aivan helppoa toteutus ei ole, sillä Marita Kurenniemen kirjat painottavat enemmän tunnetiloja: elokuvaan tarvittavaa konkretiaa ja värien rikkautta ovat rakentaneen lavastuksesta vastannut Minna Santakari ja pukusuunnittelun toteuttanut Auli Turtiainen.

Onneli ja Anneli -elokuvalla on ollut varsin laaja kansainvälinen festivaalilevitys.

– Jari Sedergren 2017