TSAMO (2015)

Ohjaaja
Markku Lehmuskallio, Anastasia Lapsui
Henkilöt
Albina Tologonova, Wilhelm Grotenfelt, Yovan Nagwetch, Alma Pöysti
Maa
Suomi
Kesto
92 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Aikana kun Alaska ja Suomi kuuluivat molemmat Venäjän keisarikuntaan, Alaskalla oli myös suomalaisia kuvernöörejä. Kuvernöörin veli ostaa perheelleen 1860-luvulla Tsamon, pienen alaskalaisen tytön. Suomessa Ainaksi ristitty tyttö menee kouluun, mutta alkuperäisväestön tunnukset ovat täällä ongelmallisia.

***

Lyhyt synopsis:

Elokuva perustuu tositapahtumiin ja on pääosin kuvattu Loviisassa. 1860-luvulla Alaska ja Suomi olivat samaan aikaan osa Venäjän keisarikuntaa. Alaskan kuvernöörinä toimivan suomalaismiehen veli ostaa pienen alaskalaisen intiaanitytön ja tuo hänet mukanaan Suomeen. Alkaa taistelu tytön identiteetistä.

Ohjaajan sana:

Elokuva Tsamo käsittelee ihmisen ulkopuolisuutta ja identiteettiä. Tapahtumat kerrotaan Tsamo-nimisen tyttölapsen näkökulmasta. Tsamo syntyy vuonna 1854 Kenain niemimaalla Alaskassa orjaksi otetun tlinglit-naisen tyttäreksi. Tuona aikana Alaskaa hallinnoi venäläis-amerikkalainen kauppayhtiö. Tsamon syntymän aikana Venäjän Imperiumin itäisin hallintoalue on Alaska ja läntisin Suomen suurruhtinaskunta.

Vuonna 1961 kauppayhtiötä palveleva suomalainen insinööri ostaa intiaanipäälliköltä 8-vuotiaan Tsamon. Kaupasta on säilynyt kauppakirja allekirjoittajineen sekä kauppahinta. Tsamo on lapsi, joka aluksi joutuu eroon omasta kansastaan ja sitten omasta maastaan ja joutuu lopuksi vieraalla maalla ihmisten oudoksumaksi heittopussiksi. Tsamo suojautuu ulkoisilta muutoksilta turvautuen oman kulttuurinsa uskomusmaailmaan. Sinne hän pakenee ja se on hänelle suoja elämän kohtaloissa.

Jokainen ihminen syntyy tiettyyn perheeseen, sukuun ja kulttuuriin ja sen myötä omaksuu maailmankuvansa. Tsamo syntyy merestä elantonsa saavan tlinglit-intiaaniyhteisöön ja omaksuu kansansa maailmankäsityksen. Näemme Tsamosta kertovan elokuvan yksinkertaisena, konstailemattomana kuvien sarjana, myyntitapahtumasta identiteetin lopulliseen särkymiseen saakka. Elokuvan yleisilme on arkinen ja se kuvaa maailmaa, jossa kaikki elokuvassa mukana olevat ihmiset haluavat Tsamon parasta. He haluavat muuttaa hänet kaltaisekseen. Elokuvan nimi on Tsamo, mutta yhtä hyvin elokuvan nimi voisi olla Hyvä tahto.

– Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui (Lähde: Pirkanmaan elokuvakeskus)