MEEK’S CUTOFF (2010)

Ohjaaja
Kelly Reichardt
Henkilöt
Michelle Williams, Paul Dano, Bruce Greenwood
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
Blu-ray
Ikäraja

Lännenelokuvan lajityypin piristävä päivitys kertoo vankkurien matkasta Oregonin tasangoilla vuonna 1845. Kolmen pariskunnan matkaoppaana on Meek, jolla on tiedossa mahdollisesti vaarallinen oikotie. Seurueen naisten näkökulmasta kerrottu tarina on kaunistelematon kuvaus matkanteon haastavuudesta ja kamppailusta nälkää, luontoa ja sairauksia vastaan.

***

Indie-elokuvillaan mainetta niittänyt, amerikkalainen Kelly Reichardt (s. 1964) nostaa tuotantoarvojaan uhmaavan epäsovinnaisella westernillään, Meek’s Cutoffilla (2010) tinkimättä tavaramerkistään, minimalistisesta tyylistään. Reichardt on kyennyt luomaan myös teoksestaan helpoimmin omaksuttavan elokuvansa. Tapansa mukaan ohjaaja on sijoittanut elokuvansa tapahtumat Yhdysvaltojen luoteisosiin. Kärsivällinen, muttei koskaan tylsä tarina seuraa vankkureineen taivaltavaa kolmea perhettä sijoittuen vuoteen 1845. Vaeltavan seurueen jäsenet eksyvät Oregonin erämaassa. Siirtämällä painopisteen useimpien lännenelokuvien maskuliinisuudesta ryhmän naisten eristyneisyyteen, Reichardt luo jälleen erittäin vahvan ohjaustyön. Kokonaisuus vetoaa sekä Amerikan rajaseudun mytologiaan että ylittää sen taitavasti. Läsnä ovat aikaisempia töitä suurempi budjetti, edellisille ohjauksille tyypillinen intiimi ote sekä tarkkaavaisuus luontoa kohtaan.

Jon Raymondin käsikirjoitus perustuu todellisiin tarinoihin ja aikakauden naisten päiväkirjoihin. Reichardtille kirjoitukset ovat antaneet useita vihjeitä jo kertomuksen alkumetreille. Näin ohjaaja uppoutuu tasaisesti hahmojensa elämän visuaaliseen puoleen sekä ääniin omistaen useita ensimmäisiä minuutteja heidän päivittäisiin matkarutiineihinsa. Vasta tämän jälkeen puhutaan kaiken aloittava vuoropuhelu. Kuiskattujen keskustelujen sarjan kautta katsoja saa tietää, että Stephen Meek (Bruce Greenwood) on palkattu opastamaan heitä Cascade-vuorten poikki, eikä hän ole täysin lunastanut lupaustaan. Ankariin olosuhteisiin joutunut ryhmä joutuu kamppailemaan selviytymisestään ja suurin osa heistä on alkanut epäillä Meekin luotettavuutta ja motiiveja. Heidän ahdinkonsa kasvaa yhä kiihkeämmän paineen alla. Tylsä maisema muodostaa unenomaisen näkymän, joka ylittää todellisuuden ja vetoaa mytologisiin ulottuvuuksiin.

Vaikka Meek’s Cutoff vie tapahtumiltaan ja aikakaudeltaan Reichardtin muiden elokuvien kuten Old Joyn (2006) ja Wendy and Lucyn (2008) eksistentiaalisten luonnosten ulkopuolelle, Reichardt todistaa jälleen itsellään olevan saman kyvyn yhdistää hahmot ympäristöönsä. Reichardt vie pidemmälle Meek’s Cutoffilla Wendy and Lucyn tarinan kattavuuden ja nostaa panokset kymmenkertaisiksi. Ohjaaja laajentaa näin kauniisti samoja selviytymisen teemoja yltäen kauheisiin, hengenvaarallisiin valintoihin, joita matkaseurueen on tehtävä vallinnanmahdollisuuksiensa kaventuessa. Näyttelijöistä itsestään paljastuu melkoisen luokan kykyjä haudattuina ryppyisten huivien ja cowboyhattujen alle. Paul Dano, Zoe Kazan, Shirley Henderson ja Will Patton näyttäytyvät valkokankaan eri kulmissa, mutta keskeisen roolin ottaa Michelle Williams aggressiivisena feministinä, jonka skeptinen asenne Meekiä kohtaan saa hänet ottamaan lopulta tilanteen haltuunsa.

Meek’s Cutoff tuo tietyiltä osin mieleen kerronnaltaan yhteen tilaan, veneeseen sijoittuvan Alfred Hitchcockin Pelastusveneen (1944). Silti Reichardt ei ole koskaan osoittanut kiinnostusta vastaaviin jännitystaktiikoihin ja Meek’s Cutoff harvoin antautuu niihin. Sen sijaan majesteettisen voimansa Reichardt ammentaa ulkoilmamiljööstä. Karu maisema, jonka kuvaaja Christopher Blauvelt on vanginnut ja loihtinut eteemme ilmeikkäin oranssin ja ruskean sävyin muistuttaa Gus Van Santin Gerrystä (2002). Molemmissa elokuvissa sen henkilöhahmot joutuvat kamppailemaan luonnonvoimia vastaan. Kuvaukset on toteutettu miltei kokonaan luonnonvalossa ja yöllä tapahtuvat kohtaukset näyttävät samettisilta. Merkittävän osuutensa kokonaisuudelle antaa myös Jeff Gracen säveltämä musiikki, mikä luo tunnelmaa korostaen paimentolaisten matkaa.

–  Justin Changin (Variety), Eric Kohnin (IndieWire) ja Scott Tobiasin (The A.V.Club) mukaan Joona Hautaniemi 31.10.2023