FROZEN – HUURTEINEN SEIKKAILU (2013)

Frozen
Ohjaaja
Chris Buck, Jennifer Lee
Maa
USA
Tekstitys
puhumme suomea
Kesto
102 min
Teemat
Lisätieto
suomenkielisen version ohjaus Markus Bäckman
Ikäraja

Disneyn jymymenestys Frozen on jo kymmenvuotias, mutta löytää yhä uuden yleisön vuosi toisensa jälkeen. Keskenään vastakohtaisten Annan ja Elsan väliseen dynamiikkaan painottuvasta musikaalianimaatiosta löytyy jokaiselle sisko, johon samaistua: Annan aurinkoisuutta tasapainottaa Elsan hyytävä kylmäverisyys, joka saavuttaa ajoittain jopa antagonistiset mittasuhteet.

***

Walt Disneyn studion perustaja Walt Disney (1901–1966) aloitti piirrosanimaatioelokuvat jo 1930-luvun puolivälissä Lumikilla ja seitsemällä kääpiöllä. Aku Ankan ja Mikki Hiiren tapaiset hahmot ovat kestäneet ajan muutokset vain pienellä hiomisella, ja aina uudet sukupolvet ovat omaksuneet ne vaivatta.

Uuden aikakauden merkit olivat kuitenkin näkyvissä silloin, kun Disney ja Pixar fuusioituivat. Perinteisten piirrosanimaatioiden aika alkoi olla ohi – Hayo Miyazakin Japanissa näihin päiviin asti luomaa poikkeusta lukuun ottamatta. Animoidut elokuvat ovat tietokoneanimaatioita. Frozenin ilmestyessä kriitikko Juhani Nurmi vertaili Kalevassa (20.12.2013) uutta ja vanhaa: ”Disneyn uutuuselokuva Frozen kuitenkin osoittaa, että oikeanlaisella käsikirjoituksella, hallitulla ohjauksella ja sydäntä lämmittävällä nostalgialla voi hyvinkin tavoitella menestyksekkäästi entisaikojen huippuhetkiä.”

Paitsi perinteinen animaatiotarina – onhan se ainakin hengessä H. C. Andersenin klassikkosatu Lumikuningattaren toisinto – Frozen muistuttaa lauluosuuksineen musikaalia. Ja monien musikaalien tavoin elokuvan tarina painottaa voimakkaita naishahmoja. Lyhyesti sanottuna Frozen on ”huurteinen seikkailu, jossa luodaan jäällä ja lumella kiehtova pienoismaailma”, kuten Tuomas Riskala luonnehti uutuutta Iltalehdessä (2.12.2013). Pohjoismaiselle katsojalle hauskaa on se, että tarina sijoittuu pohjoiseen, jossa esillä ovat porot, revontulet ja puutalot. Ehkä luminen Arendelin kuningaskunta muistuttaa Skandinavian maista eniten Norjaa, johon laskeutuu ikuinen talvi. Se aiheuttaa suurimmalle osalle kuningaskunnan asukkeja suuria ongelmia.

Frozenin juonikuvioon kuuluu myös rakkaustarina, mutta enemmän kuin sivujuoneksi jäävä aihio, esille nousee sisarusten välinen vahva side – siitä huolimatta että he ovat keskenään varsin erilaisia.

  • Koosti Jari Sedergren 2016