THE WOLF OF WALL STREET (2013)

Ohjaaja
Martin Scorsese
Henkilöt
Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie
Maa
Yhdysvallat
Kesto
180 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
pohjautuu Jordan Belfortin kirjaan
Ikäraja

Tosielämän gangsteritarinat ovat aina kiinnostaneet Scorsesea. Niinpä olikin odotettavissa, että hän tekisi elokuvan myös talousmaailman gangstereista. Ökyelämää viettävien pörssituhlareiden bileissä kokaiini virtaa ja elämä on jatkuvaa setelisadetta. Ylilyövä ja groteski elämäntapa todistaa, että totuus on joskus tarua uskomattomampaa.

***

The Wolf of Wall Street oli Martin Scorsesen sukellus hänelle rakkaan kaupungin pörssin uumeniin. Pontimena oli Jordan Belfortin skandaalinkäryiset muistelmat, joista Terence Winter (mm. tv-sarja Boardwalk Empire, 2010–14) kirjoitti käsikirjoituksen mustaan ja satiiriseen elokuvaan, josta ei kirosanoja puutu. Tarkalleen ottaen nelikirjaimisia f:llä alkavia sanoja lausutaan tilastonikkarien mukaan 569 kertaa, joten aivan herkille korville tätä ei ole tarkoitettu, vaikka lajityypiksi usein mainitaan komedia.

Pääosaa Jordan Belfortin roolissa näytteli Scorsesen luottonäyttelijäksi noussut Leonardo DiCaprio, joka oli myös yksi elokuvan tuottajista. DiCaprion ja Scorsesen yhteispeliä oli nähty aiemmin jo neljässä elokuvassa (Gangs of New York, 2002; Lentäjä, 2004, The Departed, 2006 ja Suljettu saari, 2010).

The Wolf of Wall Street jää historiaan siitä, että se oli ensimmäinen täysin digitaalisesti levitetty elokuva. Pioneeriluonteestaan riippumatta sen kassamenestys oli loistava, itse asiassa Scorsesen uran paras. Tämä kaikki siitä huolimatta, että sen moraali, seksuaalinen sisältö, paheksuttu kielenkäyttö ja alkoholin sekä huumeiden ehdoton yliannostus herättivät närkästystä – listasta jäi uupumaan väitetty eläinten kaltoinkohtelu. Eikä Belfortin hedonistinen hahmo tai suurin osa tekemisistä varmaankaan samastumiseen yllytä hemmon liukaskielisyydestä huolimatta. Mutta jokin tässä mässäilyorgastisessa menossa vetosi suureen yleisöön.

Olipa se jokin niin tai näin, kriitikoiden arvostelut olivat erinomaisia. Kova tempo ja musta huumori miellyttivät. Viisi Oscar- ja neljä Bafta-ehdokkuutta jäivät kuitenkin vain ehdokkuuksiksi.

Laaja näyttelijäkunta työskentelee tiukasti Scorsesen hyppysissä, ja jälleen kerran voi todeta, että rytminsä ja tyylinsä puolesta ohjaaja on parhaimmillaan: ohjaajan paljon käyttämää tuttua leikkaajaa Thelma Schoonmakeria ei tietenkään voi unohtaa (vaikka niin usein käy, ja vaikka muutamat ratkaisut panevatkin miettimään miten tämä skarvi tässä näin tehtiin).

The Wolf of Wall Street tulee jäämään historiaan juppimaailman hedonismin perinpohjaisimpana kuvauksena, jossa vain ja ainoastaan raha ratkaisee.

–  Jari Sedergren 2023