JÄRVEN TARINA (2016)

Sagan om sjön
Ohjaaja
Marko Röhr, Kim Saarniluoto
Maa
Suomi
Tekstitys
svensk text
Kesto
76 min
Teemat
Kopiotieto
2K DCP
Ikäraja

Suomen järvien salat avautuvat katsojalle dokumentissa, joka sukeltaa syvälle suomalaisen järven mytologiaan. Kirjailija Antti Tuurin teksti selostaa pinnan alaista maailmaa, johon kuuluvat monenlaiset eläimet, kasvit ja hyönteiset. Selityksensä saavat myös maailman synty ja kuusituhatvuotinen järvien historia. Elokuva on sisarteos suuren suosion saaneelle Metsän tarinalle.

***

Järven tarina vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin. Suomalaisen kulttuurin ja muinaisten uskontojen tarinat heräävät henkiin, kun pinnan alla oleva maailma avataan katsojille ensi kertaa tässä laajuudessa.

Järven tarinassa kaikki kerrotaan veden kautta; selityksensä saavat niin maailman synty kuin veden äärellä ja alla elävät eläimet, kasvit ja hyönteiset. Vuodenajat vaihtuvat tarinoiden myötä, yli kuusi tuhatta vuotta järvien historiaa kerrotaan vanhojen suomalaisten tarujen, uskomusten ja uskontojen kautta.

Järven tarina kuuluu MRP:n tuottamien luontoaiheisten elokuvien sarjaan. Se sukeltaa syvälle suomalaisen järven mytologiaan ja on sisarteos suurta menestystä saavuttaneille Vedenalainen Islanti ja Metsän tarina -elokuville. Elokuvan työryhmään on koottu maamme paras osaaminen.

Tarinan ja tekstit on kirjoittanut Antti Tuuri, elokuvan ovat ohjanneet Marko Röhr ja Kim Saarniluoto, kertoja on Samuli Edelmann ja kuvaaja on Teemu Liakka. Kuvauksen toteutukseen on osallistunut suuri joukko maamme eturivin luontokuvaajia. Kuvauksia tehtiin maalla, veden alla ja ilmassa kahdeksalla ryhmällä lähes kolmen vuoden ajan.

 

MARKO RÖHR

Eräs vahvimmista muistoistani lapsuuden kesistä Puulavedellä on se päivä, jolloin ensimmäisen kerran katsoin veden alle sukellusmaski päässäni. Kirkkaan veden läpi siivilöitynyt auringon valo paljasti aivan uuden maailman: merkillisiä uppotukkeja, niiden sokkeloissa kaloja ja kasveja, pohjassa ihmeellisiä pikkueliöitä.

Vedenalaisen maailman löytäminen taisi muuttaa minun elämäni, ainakin antaa sille uuden suunnan. Oivalsin, että me nykyihmiset elämme aivan toisenlaisessa otodellisuudessa kuin luonto ja sen asukit. Suomen järvien elämän rytmi ja kiertokulku perustuu tuhansien vuosien jatkumoon, osana maapallon elämän satojen miljoonien vuosien kehitystä. Olin hämmästynyt siitä, että niin tutun järvenpinnan alla oli uusi maailma. Siitä lähtien olen halunnut tietää, kokea ja nähdä luonnon ihmeitä. Ja elokuvan tekijänä kertoa ja näyttää nuo ihmeet myös muille.

Suomen järvien kauneus ja vuodenaikojen kierto tekevät niistä ainutlaatuisia. Jo muinaiset esi-isämme halusivat ymmärtää ja antaa tapahtumille selityksen. He elivät osana luontoa, ja sieltä löytyi selitys kaikelle. Muinainen tieto, luonnon uskonto ja mytologia auttoivat selviytymmisessä. Ne opettivat samalla luonnon tasapainon kunnioitusta.

– Lähde: Järven tarinan lehdistötiedote (2016) AA 7.2.2017 – Muutamassa kuukaudessa ensi-iltansa jälkeen Järven tarina nousi Suomen kaikkien aikojen katsotuimmaksi dokumenttielokuvaksi 1970-luvulla alkaneen modernin tilastoinnin kaudella.