R&A-VOITTAJA: THE BLUE CAFTAN (2022)

Le bleu du caftan / القفطان الأزرق
Ohjaaja
Maryam Touzani
Henkilöt
Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui
Maa
Belgia, Marokko, Ranska, Tanska
Tekstitys
suom. tekstit + English subtitles
Kesto
122
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Marraskuun kuukauden elokuvana nähdään vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisökilpailun voittajaelokuva ja Marokon tämän vuoden Oscar-ehdokas The Blue Caftan (2022). Marokkolaisen medinan uumenissa on ompelijamestari Halimin ja hänen puolisonsa Minan perinteinen ompelimo. Pitkään naimisissa olleen pariskunnan liikkeessä vaatteet ommellaan edelleen käsin huolella valituista kankaista ja koristellaan taidokkailla traditionaalisilla kirjailuilla.

Aina silloin tällöin pitkän työpäivän jälkeen vanhankaupungin kujat johdattavat Halimin kylpylaitoksiin ja anonyymeihin kohtaamisiin muiden miesten kanssa. Nämä kielletyt hetket hän pitää vain itsellään. Samanaikaisesti Mina kantaa omaa salaisuuttaan.

Kun avuksi ompelimoon ja katoavaa käsityöperinnettä opettelemaan saapuu nuori mies Youssef, herättää oppipojan läsnäolo nopeasti vavahduttavia tunteita sekä Halimissa että Minassa. Uudenlainen ihmissuhdekudelma alkaa muodostua. Mihin kaikkeen sydän lopulta voikaan avautua?

Ohjaaja-käsikirjoittaja Maryam Touzanin hienostuneen intiimin ja tarkkanäköisen elokuvan keskiössä hohkaa rakkaus kaikessa monimuotoisuudessaan. Halimin ja Minan yhteinen historia keriytyy auki hienovaraisella herkkyydellä paljastaen heidän suhteensa lukemattomat, yllättävätkin ulottuvuudet.

Annu Suvanto / R&A-katalogi.