THE BABADOOK (2014)

Ohjaaja
Jennifer Kent
Henkilöt
Essie Davis, Noah Wiseman, Hayley McElhinney
Maa
Australia
Tekstitys
suom.tekstit
Kesto
94 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Perheenisä on menehtynyt vuosia aiemmin, ja yksinhuoltajaäidin voimat ovat loppumassa. Oikukkaan pojan tempaukset vievät äidin hermot, mutta ääritilanteeseen joudutaan vasta, kun lastenkirjasta manattu hirviö ottaa talon valtaansa. Miss Fisherinä suomalaisille tutuksi tullut Essie Davis nähdään tällä kertaa hieman toisenlaisessa roolissa.

Huom! Elokuvan toinen esitysaika on vaihtunut. Uudet näytösajat ovat ke 28.9. klo 21 & pe 30.9. klo 21.10. Pahoittelemme muutosta. Jo ostetut liput käyvät näytökseen sellaisenaan. Voit myös halutessasi peruuttaa tai vaihtaa lipun muihin näytöksiin joko Kino Reginan lippukassalla tai osoitteessa asiakaspalvelu@eventio.fi

***

Australialainen ohjaaja-käsikirjoittaja Jennifer Kentin loistava lyhytkuva Monster jalostui pari vuotta myöhemmin vuonna 2014 täyspitkäksi, painajaismaiseksi saduksi tai surrealistiseksi komediaksi nimeltään Babadook. Essie Davies on traumatisoitunut, pysyvästi surullinen yksinhuoltajaäiti Amelia, jota vainoavat muistot aviomiehen kuolemasta auto-onnettomuudessa tämän ollessa matkalla synnytyslaitokselle. Kuusi vuotta onnettomuuden jälkeen ongelmallinen nuori poika Samuel (Noah Wiseman) taistelee kontrolloimattoman raivon vallassa hänkin omien demoniensa kanssa: pakkomielteenä ovat joka puolella varjoissa vaanivat hirviöt joita vastaan hän on kehitellyt kotitekoisia aseitaan.

Kun Sam pyytää Ameliaa lukemaan hänelle yösadun, äiti löytää kirjahyllystä kirjan, joka ei ole siellä aiemmin ollut: siihen on kätkeytynyt lepakkomainen herra Babadook, joka kauhistuttaa sekä äitiä että lasta. Mieliä vaivannutta kirjaa ei voi hävittää hukkaamalla, piilottamalla tai edes polttamalla ja vähitellen Amelia ja Sam näkevät ja kuulevat kaikkialla erityisen ”Ba-Ba-Dook” kutsun talossa, jossa sitä paitsi kummittelee koko ajan enemmän.

Ohjaaja onnistuu herättelemään ratkaisullaan katsojan tunteita paremmin kuin vastaavissa, aivan tavallisissa peruskauhuelokuvien rytmissä etenevissä kuvissa. Yöajan terrorintekijät ovat tuttuja, ympäristöön kuulumattomia ääniä, varjoisia käytäviä, välkkyviä valoja, mutta tällä kertaa päiväajatkaan eivät tuo lohtua. Kun koti jää ”tyhjilleen” Amelian ja Samin poistuessa asunnosta, pahoja asioita tapahtuu: pelkoa täydentää nöyryytys. Ja kun he palaavat traumatisoituneena ja väsyneenä, toivomaton vieras odottaa. Ulkopuolinen maailma on kylmä ja groteski, sukulaisten sääli on luonteeltaan tuomitsevaa ja kaiken kaikkiaan koti yksinkertaisesti uhkuu kuolemanpelkoa: freudilainen jännite äidin ja pojan välillä on jopa pelottavampi kuin hirviöiden uhka.

Babadook on monella tapaa kunnianosoitus 1970-luvun tunnetuimmille kauhuelokuville. Mutta sillä on tarjota omat kikkansa tämän päivän katsomiseen.

­- Jari Sedergren 22.4.2016