SING-ALONG: FROZEN – HUURTEINEN SEIKKAILU (2013)

Frozen
Ohjaaja
Jennifer Lee, Chris Buck
Maa
USA
Tekstitys
sing-along-tekstitys
Kesto
108 min
Teemat
Kopiotieto
Blu-ray
Lisätieto
animaatiomusikaali kahdesta siskoksesta • pohjautuu Hans Christian Andersenin tarinaan • laulut Robert Lopez ja Kristen Anderson-Lopez • suomenkielinen sing-along-versio • liput 9 / 7 / 4 € myynnissä 21.12.
Ikäraja

Toiveuusintoina esitämme sing-along-version Disneyn lumoavasta Frozen-seikkailusta (2013), joka on ilmestymisestään asti pitänyt pintansa lasten suosikkina.

***

Walt Disneyn studion perustaja Walt Disney (1901–1966) aloitti piirrosanimaatioelokuvat jo 1930-luvun puolivälissä Lumikilla ja seitsemällä kääpiöllä. Aku Ankan ja Mikki Hiiren tapaiset hahmot ovat kestäneet ajan muutokset vain pienellä hiomisella, ja aina uudet sukupolvet ovat omaksuneet ne vaivatta.

Uuden aikakauden merkit olivat kuitenkin näkyvissä silloin, kun Disney ja Pixar fuusioituivat. Perinteisten piirrosanimaatioiden aika alkoi olla ohi – Hayo Miyazakin Japanissa näihin päiviin asti luomaa poikkeusta lukuun ottamatta. Animoidut elokuvat ovat tietokoneanimaatioita. Frozenin ilmestyessä kriitikko Juhani Nurmi vertaili Kalevassa (20.12.2013) uutta ja vanhaa: ”Disneyn uutuuselokuva Frozen kuitenkin osoittaa, että oikeanlaisella käsikirjoituksella, hallitulla ohjauksella ja sydäntä lämmittävällä nostalgialla voi hyvinkin tavoitella menestyksekkäästi entisaikojen huippuhetkiä.”

Paitsi perinteinen animaatiotarina – onhan se ainakin hengessä H. C. Andersenin klassikkosatu Lumikuningattaren toisinto -, Frozen muistuttaa lauluosuuksineen  musikaalia. Ja monien musikaalien tavoin elokuvan tarina painottaa voimakkaita naishahmoja. Lyhyesti sanottuna Frozen on ”huurteinen seikkailu, jossa luodaan jäällä ja lumella kiehtova pienoismaailma”, kuten Tuomas Riskala luonnehti uutuutta Iltalehdessä (2.12.2013). Pohjoismaiselle katsojalle hauskaa on se, että tarina sijoittuu pohjoiseen, jossa esillä ovat porot, revontulet ja puutalot. Ehkä luminen Arendelin kuningaskunta muistuttaa Skandinavian maista eniten Norjaa, johon laskeutuu ikuinen talvi. Se aiheuttaa suurimmalle osalle kuningaskunnan asukkeja suuria ongelmia.

Frozenin juonikuvioon kuuluu myös rakkaustarina, mutta enemmän kuin sivujuoneksi jäävä aihio, esille nousee sisarusten välinen vahva side – siitä huolimatta että he ovat keskenään varsin erilaisia.

– Koosti Jari Sedergren 2016