LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: NAIL IN THE BOOT X ANTTI PAALANEN (1931)

Lursmani Cheqmashi
Ohjaaja
Mihail Kalatozov
Maa
Neuvostoliitto/Georgia
Tekstitys
suom. tekstit / English subtitles
Kesto
53 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm

Täyttä paahtoa eteenpäin! Avantgardistisen sotaelokuvan sarjatulta muistuttava kuvakerronta ja Antti Paalasen hurja harmonikansoitto takaavat hengästyttävän elämyksen.

Mykkäelokuvafestivaali Loud Silents peruuntuu kevään osalta koronaviruksen vuoksi. Festivaalin uudesta ajakohdasta ilmoitetaan myöhemmin. Olemassa olevat liput ja festivaalipassit kelpaavat sellaisenaan uutena ajankohtana, vaikka niissä näkyisi vanha päivämäärä. Muutoksen vuoksi asiakkailla on oikeus lippujen ja passien peruuttamiseen ja takaisinmaksuun. Peruutuksen voi tehdä ilmoittamalla tilauksen ja lippujen tiedot verkossa osoitteessa www.eventio.com/peruutus. Palautuspyynnöt on tehtävä 16.4.2020 mennessä.

 

Ollaan keskellä Venäjän sisällissotaa, ja vihollinen uhkaa puna-armeijan panssarijunaa. Varoitusviestiä viemään lähetetään satunnainen sotilas, mutta matka muodostuu kohtalokkaaksi. Hajonneesta saappaasta törröttävä naula vahingoittaa jalkaa, ja lopulta etenemisen katkaisee loputon piikkilanka-aita. Tehtävässään epäonnistunut sotilas joutuu oikeuden eteen, syytetyksi tovereidensa kuolemasta.

Mihail Kalatozovin ensimmäinen fiktioelokuva on hengästyttävä hyperkineettisen visuaalisuuden taidonnäyte. Kahteen jaksoon jaetun elokuvan sotaosuus on kuvallista ilotulitusta. Äänitehosteita ei ole, mutta ne voi kuulla kuvien kertomana: ammusten pauketta, kiskojen kirskunaa, räjähdyksiä, huutoa. Sota ja epätoivo tulevat lähelle. Lopun oikeudenkäyntijaksossa korostuvat voimakkaat lähikuvat kasvoista Dreyerin Jeanne d’Arcin kärsimyksen tavoin.

Filosofisia kysymyksiä ja suoraa avantgardea kiihkeään kerrontaansa ujuttavan merkkiteoksen nostaa seuraavalle tasolle ääniraidasta vastaava harmonikkavirtuoosi Antti Paalanen, jonka musiikissa yhdistyvät vimmainen, transsinomainen poljento ja modernit äänimaisemat. Slaavilaisuuden ytimen tavoittava harmonikkasoundi on harvoin tällaista tykitystä.

Kenelle:
Pioneereille, viestinviejille, kapuloille rattaissa. 

 

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia 17.–19.4.; säestäjä julkistetaan ja liput tulevat myyntiin Loud Silents -ohjelmiston julkaisun yhteydessä helmikuussa.