LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: NAIL IN THE BOOT X HARRI KUUSIJÄRVI (1931)

Lursmani Cheqmashi
Ohjaaja
Mihail Kalatozov
Maa
Neuvostoliitto/Georgia
Tekstitys
suom. tekstit / English subtitles
Ikäraja
K12
Kesto
72 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm

Täyttä paahtoa eteenpäin! Mihail Kalatozovin avantgardistisessa sotaelokuvassa satunnainen sotilas lähetetään viemään varoitusviestiä, mutta matka muodostuu kohtalokkaaksi. Kalatozovin sarjatulta muistuttavaa kuvakerrontaa siivittää yhtä lailla innovatiivinen harmonikkataituri Harri Kuusijärvi, jonka omaleimaisessa musiikissa kuuluu kaikuja niin jazzista, maailmanmusiikista kuin tummasta slaavilaisesta melankoliastakin.

Ennen elokuvaa toimittaja Jessikka Aro sekä tutkijat Lauri Piispa ja Mia Öhman keskustelevat propagandasta, elokuvista, Neuvostoliitosta ja Venäjästä. Keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy.

Keskustelutilaisuuden kesto on 40 minuuttia. Lue lisää keskustelusta täältä.

***

Ollaan keskellä Venäjän sisällissotaa, ja vihollinen uhkaa puna-armeijan panssarijunaa. Varoitusviestiä viemään lähetetään satunnainen sotilas, mutta hajonneesta saappaasta törröttävä naula vahingoittaa jalkaa, ja lopulta etenemisen katkaisee loputon piikkilanka-aita. Tehtävässään epäonnistunut sotilas joutuu oikeuden eteen, syytetyksi tovereidensa kuolemasta.

Mihail Kalatozovin ensimmäinen fiktioelokuva on hengästyttävä hyperkineettisen visuaalisuuden taidonnäyte. Kahteen jaksoon jaetun elokuvan sotaosuus on kuvallista ilotulitusta. Äänitehosteita ei ole, mutta ne voi kuulla kuvien kertomana: ammusten pauketta, kiskojen kirskunaa, räjähdyksiä, huutoa. Sota ja epätoivo tulevat lähelle. Lopun oikeudenkäyntijaksossa korostuvat voimakkaat lähikuvat kasvoista Dreyerin Jeanne d’Arcin kärsimyksen tavoin.

Filosofisia kysymyksiä ja suoraa avantgardea kiihkeään kerrontaansa ujuttavan merkkiteoksen nostaa seuraavalle tasolle ääniraidasta vastaava Harri KuusijärviKuusijärven omaleimaisessa ja monipuolisessa musiikissa kuuluu kaikuja niin jazzista, progressiivisesta rockista kuin maailmanmusiikistakin. Harmonikassa soi myös tumma slaavilainen melankolia.

Kenelle:
Pioneereille, viestinviejille, kapuloille rattaissa. 

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia.