ISO KILTTI JÄTTI (2016)


Vuosisadan lopun sykähdyttävimpien kokoperheen elokuvien ohjaaja ja tuottaja Spielberg teki paluun lastenelokuvien pariin, kun rakastetun kirjailijan syntymästä oli kulunut sata vuotta. Oikeita ihmisnäyttelijöitä ja tietokoneanimaatiota yhdistävässä seikkailuelokuvassa jättiläinen kidnappaa orpokodissa asuvan Sohvin ja tutustuttaa tämän jättiläismaan seikkailuihin sekä vaaroihin.
***
Steven Spielberg (s.1946), yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä amerikkalaisista ohjaajista on tullut tunnetuksi viihdyttävien ja vakavienkin aiheidensa lisäksi myös pitkälti koko perheelle suunnatuista lumoavista töistään sekä nuoret mukaansa tempaavista seikkaluistaan. Viimeksi mainituista esimerkkeinä ovat fantasia- ja satuluomuksista E.T. (1982), Hook – Kapteeni Koukku (1991) ja Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (2011), seikkailuista puolestaan Indiana Jones -elokuvat tunnetuimpana Kadonneen aarteen metsästäjät (1981) sekä Jurassic Park (1993). Lastenelokuvaan Spielberg teki huomattavan paluun vuonna 2016, jolloin ohjaaja tarttui Roald Dahlin lastenkirjaan Iso kiltti jätti (1982).
Roald Dahlin töitä puolestaan luonnehtii ainutlaatuinen outous, mahtava mielikuvituksen voima ja kekseliäisyys. Jopa lastenkirjoissa on löydettävissä tummiakin sävyjä. Kaiken kaikkiaan Spielbergin käsittelyssä Iso kiltti jätti näyttää luomuksena uskomattoman fantastiselta, sillä visuaalinen tyyli ja digitaaliset tehosteet toimivat hienolla tavalla. Elokuvassa on yhdistetty oikeita näyttelijöitä sekä tietokoneella toteutettua animaatiota. Tarinassa Mark Rydellin esittämä vesiputouksen takana luolassa asuva suurikorvainen, hyväntahtoinen jättiläinen sieppaa orpokodista 10-vuotiaan Sohvi-tytön (Ruby Barnhill) ja yhdessä he lähtevät kohti jättilaisten maassa koettavia seikkailuja yli valtamerien, vuorten ja pilvien. Heitä vastassa on ihmissyöjäjättiläisiä, jota uhkaavat tunkeutua ihmismaailmaan. Jättiläisillä on varsin mieleenpainuvat ja persoonalliset nimet: Läskinlappaaja, Verikorsto, Lastenlyttääjä, Raatokaappi, Luunmurskaaja, Penskanpurija, Pötsiklonkku ja Rasvasylki.
Koko hanke aloitettiin jo vuonna 1991 Frank Marshallin ja Kathleen Kennedyn toimesta. Aluksi Ison kiltin jätin päärooliin kaavailtiin Robin Williamsia, mutta Williamsin improvisaatiotyyli oli ristiriidassa jätin hahmon kanssa, joten tämä suunnitelma kaatui. Vuonna 2011 DreamWorks hankki elokuvaoikeudet, tuottajiksi pestattiin Marshall ja Kennedy ja käsikirjoittajaksi valittiin Melissa Mathison. Ohjaajaksi kiinnitettiin aluksi John Madden, kunnes 2014 Roald Dahlin yli kolmekymmentä vuotta hurmanneesta kertomuksesta vaikuttunut Spielberg varmistui fantasian maailmaa edustavan elokuvan tekijäksi.
Ne, joille Dahlin kirjan jättiläistarina on tuttu, ymmärtävät kuinka tärkeä rooli esimerkiksi hypnoottisella unijaksolla on kokonaisuudessa. Jotkut elokuvan unista ovat hyviä, jotkut pelottaviakin. Iso kiltti jätti on elokuva, jossa Spielbergin ja elokuvaaja Janusz Kaminskin jokainen kuva lumoaa katsojan toisensa jälkeen. Tuloksena on tarina kilteistä sieluista, upea sovitus tunnetusta kirjasta ja elokuvaelämys, joka soveltuu kaikenikäisille tuoden katsojalle tutuksi varsin epätodennäköisen jättiläisen ja Sohvin ystävyyssuhteen. Ystävyyden lisäksi Spielberg käsittelee seikkailullisessa elokuvassaan vakuuttavasti niin unelmoinnin, tarinankerronnan, lapsuuden ja nostalgiankin teemoja.
– Peter Debrugen (Variety), Sophie Monks Kaufmanin (Little White Lies), Matt Zoller Seitzin (RogerEbert.com) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 29.1.2023