ENIGMA (1982)

Ohjaaja
Jeannot Szwarc
Henkilöt
Martin Sheen, Sam Neill, Brigitte Fossey, Derek Jacobi, Michael Lonsdale, Frank Finlay
Maa
Iso-Britannia/Ranska
Kesto
97 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
pohjautuu Michael Barakin romaaniin
Ikäraja

CIA värvää loikkari Alex Holbeckin (Martin Sheen) takaisin Itä-Berliiniin anastamaan vakoiluviestien salauslaitteen estääkseen viiden toisinajattelijan salamurhan joulupäivänä. KGB (Sam Neill) ja Stasi (Derek Jacobi) vaanivat kintereillä. Juonikas teos oli Suomelle liikaa: ”Saattaa huonontaa maan suhteita ulkovaltoihin”, arvioi Valtion elokuvatarkastamo ja langetti esityskiellon.

***

7. huhtikuuta 1983 Valtion elokuvatarkastamo määräsi Suomi-Filmin tarkastuttaman Jeannot Szwarcin jännityselokuvan Enigma kokonaan kielletyksi. Perusteluksi ilmoitettiin, että elokuva saattaa huonontaa maan suhteita ulkovaltoihin.

1980-luvun Suomen ulkopoliittinen elokuvasensuuri painottui yksittäisten otosten ja repliikkien viilaukseen. Levittäjät ja tarkastajat eivät erityisemmin informoineet yleisöä varovaisesta hienosäädöstä. Teosten kokonaan kieltäminen ulkopoliittisista syistä oli vuonna 1983 jo melko harvinainen ja silti normaali toimenpide, josta ei Enigman tapauksessa noussut julkista kohua. Siinä missä hiukan uudemmat ”politiikka-KK-elokuvat”, Renny Harlinin Jäätävä polte ja John Miliuksen Punainen vaara, muistetaan vinoa nostalgiaa säteilevinä sensuuri-ikoneina, Enigma on unohdetumpi tapaus.

Szwarcin elokuva olisi ollut aikansa pykälien puitteissa mahdollista julkaista videolla kuten Harlinin ja Miliuksen työt. Se ei silti löytänyt suomalaista videolevittäjää 1980-luvulla eikä oikein myöhemminkään. Karelia Food tarkastutti Enigman vuonna 1994, mutta jos yhtiö sai aikaan suomenkielistä tallennetta, se on pysynyt varsin harvinaisena. Joka tapauksessa elokuvalle myönnettiin K16-ikäraja 14. kesäkuuta 1994, jolloin se oli vain vanhahko trilleri muiden joukossa. Itä-Saksa ja Neuvostoliitto, ulkovallat, joiden suhteet Suomeen olisivat voineet kärsiä elokuvasta, oli lakkautettu.

Enigma perustuu ilmeisen vapaasti romaaniin Enigma Sacrifice. Kirjailijanimen Michael Barak takana on israelilainen historioitsija ja poliitikko Michael Bar-Zohar. Kun alkuperäisteos sijoittuu verkkolähteistä löytyvien mainintojen perusteella toisen maailmansodan aikoihin, John Brileyn käsikirjoittamassa sovituksessa salakirjoitussysteemin ympärille rakennettu juonikuvio tapahtuu kylmän sodan Euroopassa. Päähenkilö Alex Holbeck (Martin Sheen) on Itä-Saksasta Pariisiin päätynyt toisinajattelija ja radiolähetysten tekijä, jonka CIA lähettää Itä-Berliiniin estämään viiden toisinajattelijan salamurhat. Poliisien ja KGB-agentti Dimitri Vasilikovin (Sam Neill) jahtaama Alex tarvitsee apua entiseltä puolisoltaan, keskeisen toisinajattelijan tyttärenä tunnetulta Karen Reinhardtilta (Brigitte Fossey).

John Brileyn käsikirjoitus elokuvattiin brittiläis-ranskalaisena yhteistuotantona. Tekijätiimissä toimi sekä ranskalaisia että brittejä. Enigman ohjasi Jeannot Szwarc, ranskalaissyntyinen amerikkalaisen elokuvan ammattilainen, jonka aikaisemmat työt olivat yhdysvaltalaisia tv-ohjelmia ja Hollywood-elokuvia, suosituimpana Tappajahai 2.

”Kun Szwarc yrittää pitää Enigman eloisana, hän laittaa näyttelijänsä kiiruhtamaan niin, että heille ei jää suuresti kaivattua tilaa ajatella”, New York Timesin Janet Maslin totesi. Noin kahdeksan miljoonaa dollaria maksaneen tuotannon pääsylipputulot jäivät alle miljoonan. ”Rakastan tätä elokuvaa, mutta kävi niin, että se kuoli”, Szwarc harmitteli Filmtalk.org-sivuston haastattelussa keväällä 2019. ”Näyttelijäkaarti oli loistava sivuosanesittäjiä myöten.”

– Lauri Lehtinen 2.1.2024