SING-ALONG: RISTO RÄPPÄÄJÄ (2008)

Ohjaaja
Mari Rantasila
Henkilöt
Niilo Sipilä, Mimmi Lounela, Annu Valonen, Ulla Tapaninen, Martti Suosalo
Maa
Suomi
Tekstitys
sing-along-tekstitys
Kesto
78 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjoihin • sing-along-näytös • liput 9 / 7 / 4 € myynnissä 21.12.
Ikäraja

Risto Räppääjä (2008) kertoo pojasta, jonka rummun siisteysvimmainen pakastaja-Elvi takavarikoi. Rumpu on tietysti saatava takaisin! Sinikka ja Tiina Nopolan käsikirjoittaman elokuvan on ohjannut Mari Rantasila, ja se sai musiikistaan Jussi-palkinnon.

***

Sinikka ja Tiina Nopolan vuodesta 1997 seikkaillut lastenkirjasankari Risto Räppääjä on rumpuja paukuttava ja räppäävä poika, joka asuu Rauha-tädin kanssa. Risto ja Rauha ovat ajatelleet elävänsä aivan rauhallista elämää, mutta silti he aina päätyvät mitä kummallisimpiin seikkailuihin jo yhdeksässä lastenkirjassa.

Nopolat loivat räppäävän hahmon, kun heiltä pyydettiin animaatiokäsikirjoitusta Ylen TV2:een. Kirjojen kuvituksesta vastaavat Aino Havukainen ja Sami Toivonen, jotka ovat myös tv-käsikirjoituksen takana yhdessä Leena Jääskeläisen ja Pekka Korhosen kanssa. Aiheesta on tehty myös näytelmiä ja musikaalinäytelmiä.

Elokuvaksi haastavaan tehtävään tarttui Mari Rantasila, joka näyttelemisen ja laulamisen ohella hallitsee myös elokuvafiktion. Rantasilalla ei ollut mitään aihetta sanoa ei, kun tuottaja Lasse Saarinen tarjosi hänelle ohjaustyötä valmiiseen käsikirjoitukseen. Aihe oli tuttu entuudestaan ohjaajalle, joka oli lukenut Nopoloiden teoksia omille lapsilleen.

Kiitosta ansaitsee myös työryhmä: äänitehosteissa loistaa Risto Iissalo, lavastuksesta vastaa Minna Santakari. Äänikerronnan suunnittelussa korostui sarjakuvamaisuus.

Otto Suuronen kiinnitti huomiota arviossaan esikoisohjaajan tyyliin. ”Rantasila on suosinut perinteisestä elokuvakerronnasta poikkeavia ratkaisuja. Kuvaa sekä manipuloidaan että nopeutetaan vallattomasti ja lukuisissa elokuvassa kuultavissa musiikkinumeroissa roolihenkilöt laulavat suoraan yleisölle. Pääosin toimivat kerronnalliset ratkaisut aiheuttavat välillä liiallistakin alleviivaamista. Kuvasommittelussa pistää silmään televisiotuotannolle tyypillinen hätäilevyys, mikä erityisesti ulkokohtauksissa korostuu.”

Kirjailijat esiintyvät tanssikohtauksessa lipunmyyjinä.

— Jari Sedergren 1.1.2008

Siteerattu arvostelu: http://www.v2.fi/arvostelut/viihde/216/Risto-Rappaaja/