MORTADELLA (1971)

La mortadella/Mortadella
Ohjaaja
Mario Monicelli
Henkilöt
Sophia Loren, Luigi Proietti, William Devane
Maa
Italia/Ranska
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
96 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
English version
Ikäraja

Sulhasensa luokse saapunut italiatar (Sophia Loren) jää jumiin New Yorkin lentokentälle, koska ei suostu tuontirajoituksista huolimatta luopumaan tuliaiseksi tuomastaan mortadella-makkarasta. Edustava tyylinäyte commedia all’italiana -maestro Mario Monicellin tuotannosta.

***

Italialainen ohjaaja-käsikirjoittaja Mario Monicelli (1915-2010) tunnetaan elokuvistaan Suuri keikka Madonna-kadulla, Suuri sota, Lemmenvaras ja I compagni. Maineikasta uraa elokuvantekijänä Monicelli saavutti erityisesti 1950-1960 -luvuilla vaikuttaneen humoristisen commedia all’italiana –tyylisuunnan edustajana.  Myös vuoden 1971 ohjaustyö Mortadella edusti komediaa päätähtenään Sophia Loren. Lorenin esittämä Maddalena Ciarrapico saapuu New Yorkiin Italiasta mennäkseen naimisiin ja tuo lahjaksi työpaikaltaan makkaratehtaalta kollegoiltaan mortadella-makkaraa. Maddalena ei saa tuoda makkaraa kuitenkaan rajoitusten ja siinä olevan taudin leviämisen vaaran vuoksi Yhdysvaltoihin. Hän ei kuitenkaan suostu noudattamaan ohjeita ja näin juuttuu tulliin. Hänen ympärillään miehensä Michelen lisäksi pyörivät tullivirkailija Dominic ja skuuppia etsivä toimittaja Jock.

Mortadella kuvattiin aidoilla kuvauspaikoilla Roomassa ja New Yorkissa. Elokuva sijoittuu John F. Kennedyn lentokentälle, Greenwich Villageen ja Times Squarelle. Myös Lady Libertyn nimellä tunnetussa Mortadellassa Vapaudenpatsas esiintyy ja lisäksi tunnetussa kohtauksessa Sophia Loren on pukeutunut Vapaudenpatsaaksi oikeassa kädessään pastalautasellinen ja vasemmassa kädessään teemaan sopien makkaroita.

Mortadellassa Monicelli analysoi amerikkalaisen unelman loppua eurooppalaisen kyynisen ja hämmentyneen katseen kautta. Aiemmin Monicelli oli yrittänyt kuvata elokuvaansa kansainvälisellä maaperällä, Englannissa Monica Vittin kanssa työssään La ragazza con la pistola (1968). Käänteisen matkan, jossa amerikatar (Goldie Hawn) saapuu Italiaan, Monicelli teki elokuvansa Tyttö matkassa (1979) myötä. Tavanomaista aikansa italialaisille teoksille oli usein pettymys ja yleinen katkeruus suhteessa Yhdysvaltoihin, tuohon yltäkylläisyyden maahan.

Paikoitellen Monicelli hylkää komedian noudattaen ikään kuin puhtaan sarjakuvan muotoja. Takaumarakennetta elokuvakerronnassa käytetään myös keinona ja näin laulajan roolissa Sophia Loren kertoo rakkaustarinansa. Kokonaisuudessa huomioitavaa ovat myös Susan Sarandonin ja Danny DeViton roolityöt. Vaikka Mortadellassa on selkeästi koomiset tasonsa ja jopa kulttuurilliset puolensa ja syvällisemmätkin piikkinsä maana Amerikkaa kohtaan, on sillä havaittu teoksena olevan tietyt heikkoutensa. Vaikka Monicellin muihin vahvoihin huippukauden töihin nähden esimerkiksi rakenne on vähemmän yhtenäinen, voi Mortadellaa luonnehtia selkeästi sen saamaa mainetta paremmaksi ohjaukseksi.

–  AFI Catalogin, Massimiliano Schiavonin (Quinlan) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 9.9.2021