PULUBOIN JA PONIN LEFFA (2018)


Poni odottelee kesän jälkeen pääsyä aloittamaan koulunkäynnin. Tulevaisuus pelottaa, ja Poni pakenee rooleihin: hän haluaisi olla hevonen ja laukata ympäriinsä kasvoillaan irtoturpa. Ponilla on myös riehakas mielikuvitusystävä Puluboi. Pihapiirissä temmeltää lisäksi Ponin tulevan koulun rehtori, joka ei todellakaan näytä pitävän lapsista.
***
Mari Rantasilan ohjaama Puluboin ja Ponin elokuva on myös näyttelijänä ja laulajana tunnetun tekijänsä jo neljäs lastenelokuva ja aihepiiriltään uusi kolmen Risto Räppääjä -elokuvan jälkeen, joista ensimmäinen valmistui 2008. Puluboin ja Ponin elokuva valmistui suomalais-norjalaisena yhteistuotantona pääkaupunkiseudulla ja Sipoossa 30 päivässä. Rantasila oli jo varhaisimmissa, aikuisille suunnatuissa töissään, elokuvissaan Greippi, Pieniä eroja ja Kiltin yön lahjat, ohjannut lapsinäyttelijöitä. Veera Salmen suurta suosiota saanut, anarkistista huumoria sisältävä lastenkirjasarja alkoi kiinnostaa Rantasilaa. Käsikirjoituksen laati Hannamaija Matila yhdessä kirjailija Veera Salmen kanssa. Päähenkilönä on kuusivuotias Mai-tyttö eli Poni (Jenni Lausi), joka elää täysin omassa mielikuvitusmaailmassaan.
Pääosin esikoululaisille suunnattu elokuva heijastelee koulun aloitukseen liittyviä pelkoja ja odotuksia. Koulun aloittaminen tarkoittaa Main tapauksessa mielikuvitusleikkien loppumista, mutta sadun ja seikkailun maailmassa hän on täyttä laukkaa kirmaava poni vailla rajoituksia ja aikuisten määräämiä sääntöjä, ja hän haluaakin laukata Kallion katuja pitkin tekoturpa päällä vapaana. Aikuisten mielestä moisten leikkien olisi syytä loppua kesän päättymiseen mennessä ja lapsen olisi syytä olla kunnolla, varsinkin kun koulu on alkamassa. Esteenä Main leikeille ovat huolehtivat vanhemmat sekä yrmeän äkäinen naapurissa asuva rehtori. Mai tapaa Puluboin (Aapo Puusti), mielikuvitusystävän, joka on riehakas sekä rämäpäinen ja joka osaa beatboxata eli tehdä hip hopista tuttuja rytmejä suulla. Yhdessä he kehittävät ratkaisuja koulunkäynnin välttämiseksi. Puluboi on verbaalisesti lahjakas ja anarkistinen ystävä, joka saa maailman näyttämään täysin uudenlaiselta ja yllättävältä. Hän on omaperäinen, lintumainen poika, joka rakastaa mainoksia ja pullaa ja vihaa r-kirjainta. Puluboilla on ratkaisu kaikkiin ongelmiin – mikään hänen kanssaan ei ole mahdotonta.
Ponia näyttelee elokuvassa Jenni Lausi, joka on roolihahmoaan ainoastaan vuoden vanhempi ja on saanut kokemusta näyttelemisestä sivuroolissa elokuvassa Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen. Rantasila on kuvannut Lausia moniulotteiseksi ja kehityskyvyltään vahvaksi esiintyjäksi.
Vaikka suuren osan Main elämästä tekee rikkaaksi luovuuden ja mielikuvituksen voima, hän joutuu oppimaan niiden mukana tulevan velvollisuuden ja vastuun. Sanomaltaan elokuva tarjoaa keskitien, jossa leikkimisen maailman voimavarat sovitetaan yhteen koulun vaatimusten kanssa. Rantasilan ohjauksessa on löydettävissä myös kypsyyttä, joka välttää saarnailevaa ehdottomuutta tai leikkimielisyyttä rummuttavaa anarkiaa.
Siitä huolimatta, että elokuva on suunnattu lapsille ja asioita käsitellään lapsen näkökulmasta, sen takana on paljon syvällisiä teemoja. Ohjaajan mukaan yksi tärkeimmistä on mielikuvitus, joka on Ponin tapauksessa sekä voimavara että uhka. Lisäksi erilaisuuden hyväksymisen teema on löydettävissä elokuvasta, ja tämän on tarkoituksena kyseenalaistaa lapsista muodostuneita normeja. Milloin lapsi on oikeastaan normaali, eihän sellaista ole, Rantasila toteaa. Olemme kaikki erilaisia ja arvokkaita sellaisena kuin olemme. Puluboin ja Ponin leffa haluaa myös sanoa, että leikki on tärkeää niin lapsille kuin aikuisillekin.
– Sampo Bergmanin (Film-O-Holic), Roosa Hakkaraisen (Länsiväylä) Media-avaimen (Maija/Koulukinoyhdistys) Joonas Tanskasen (Karjalan Heili) ja Jouni Vikmanin (Episodi) mukaan Joona Hautaniemi 13.2.2019