YOUR NAME. (2017)

Kimi no na wa
Ohjaaja
Makoto Shinkai
Henkilöt
Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryo Narita
Maa
Japani
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
106 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
perustuu Makoto Shinkain romaaniin
Ikäraja

Todellisuus ja maagisuus sekoittuvat Makoto Shinkain komediallisessa animessa, jossa tyttö ja poika vaihtavat kehojaan. Arjessa he asuvat eri puolilla Japania: poika Tokiossa ja tyttö maaseudulla. ”Väärä” henkilöllisyys ja sukupuoli vaikeuttavat arkea ja johtavat konflikteihin, mutta lopulta he oppivat viestimään keskenään. Shinkai on kovassa nosteessa ja hänestä on ennustettu ”seuraavaa Miyazakia”. Your Name on maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen menestynein anime, ja Weathering with You (2019) seuraa perässä.

***

Mitsuha Miyamizu viettää koulutytön elämää maaseudulla, pienessä vuoristokylässä. Taki Tachibana on lukiolaispoika miljoonakaupunki Tokiossa. Komeetta lähestyy maata ja jotenkin sen voima heittää Mitsuhan ja Takin elämät yhteen, niin että yhtenä aamuna Taki herää Mitsuhana ja Mitsuha Takina. Viikon ajan he pystyvät vaihtamaan paikkoja, kunnes menettävät yhteyden toisiinsa, lopullisestiko?

Mitsuhan ja Takin elämä toistensa hahmossa tuo elokuvan alkupuolelle humoristista arkipäivän totuttelua. Paitsi aivan erilaiseen paikkaan ja sen tyyliin ja murteeseen tai Tokion slangiin tottumisessa, on myös totuttava elämään toisen sukupuolen ruumiissa. Osin on kyse nuorten omien toiveiden toteutumisesta: perinteisen maalaiskylän touhuun kyllästynyt Mitsuha heittää toivovansa olevansa poika Tokiossa. Takilla taas ei ole tyttöystävää. Elokuva sisältääkin kohtauksia, joissa tyttöjen kanssa kokemusta omaamaton Taki pääsee ihmettelemään omaa tytön kroppaansa ja rintojaan. Paikalliskulttuurin erot tulevat esille: maalaiskylässä valmistellaan innokkaasti perinteistä kyläjuhlaa eli matsuria, jossa Mitsuhalla on tärkeä suvussaan periytyvä rooli shintopyhäkön tanssijaneitsyenä. Takilla taas on osa-aikaduuni ravintolassa. Tajuttuaan tilanteen ja pärjätäkseen oudossa paikassa Mitsuha ja Taki alkavat jättää toisilleen viestejä ja ohjeita.

Elokuva yhdistää teinitarinaan, yksityiskohtaisesti arkipäivää kuvaavaan Japanin populaarikultturin suosittuun lajityyppiin niin elokuvissa, TV-sarjoissa kuin mangoissa ja animeissakin yliluonnollisen, miltei sci-fi -elementin kun komeetta iskee maaseudulle ja keikauttaa kahden nuoren elämät kohtalonomaisesti yhteen. Taki jää etsimään Mitsuhaa ja lähtee ystävineen jäljittämään tämän kotikylää, jonka nimeä tai sijaintia hän ei tarkkaan tiedä. Makoto Shinkaille ominainen teema, miltei toteutuva romanttinen kohtaaminen on tässä mystisten luonnonvoimien takana. Löytääkö Taki Mitsuhan? Vai onko kyseessä ei vain paikkakunta- vaan myös aikaero?

Makoto Shinkai kuuluu Japanin nuoremman polven, post-Ghibli-sukupolven animeohjaajiin. Hän aloitti videopelisuunnittelijana ja alkoi tehdä OVA- eli suoraan videolle mustavalkoista lyhytanimaatiota She and Her Cat (Kanojo to Kanojo no Neko, 1999). 2002 seurasi ComixWavelle tehty Voices from a Distant Star (Hoshi no Koe), joka lanseerasi Shinkain tunnetun tyylin illankajon valossa kuvatusta kaipuusta jonnekin ja kohtalon vaikutuksesta nuorten elämään. Shinkain ensimmäinen pitkä animaatioelokuva oli The Place Promised in Our Early Days (Kumo no Mukō, Yakusoku no Basho, 2004). Sitä seurasivat hyvät kritiikit saaneet kolmen lyhytelokuvan yhdistelmä Five Centimeters per Second (Byōsoku Go-Senchimētoru, 2007), Children Who Chase Lost Voices (Hoshi o Ou Kodomo, 2011) sekä Garden of Words (Kotonoha no Niwa, 2013). Your Name räjäytti teattereiden box office -tulokset ja sitä seurannut Weathering with You (Tenki no Ko, 2019) seurasi samaa rataa. 2022 on luvassa Suzume Locking up the Doors (Suzume no Tojimari).

Kuten useissa viime aikojen animehiteissä, on Your Namen Tokion realistisenoloisissa taustapiirroksissa käytetty oikeita olemassa olevia paikkoja. Niiden spottaaminen ja niissä selfien ottaminen on osa Your Namen fanitusta. Ohjaajan mukaan on nimetty jopa asteroidi 55222 Makotoshinkai.

Olennainen osa monia Makoto Shinkain elokuvia on hänen lempibändinsä Radwimpsin melodinen pop, joka istuu tarinan teinikasvuteemaan. Lopppulaulu ”Nandemonaiya” jää varmasti soimaan katsojalle korvamadoksi.

– Eija Niskanen 2022