GET OUT (2017)

Ohjaaja
Jordan Peele
Henkilöt
Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
104 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
double bill -lippu 13 e / 10 e (klubikortilla)
Ikäraja

Liberaalin Hollywoodin kaksi tapaa käsitellä vaiettuja rotujännitteitä ja sosiaalisia rituaaleja täysin erilaisin seurauksin. 1960-luvun lopun vapautuneessa ilmapiirissä Sidney Poitier astelee itsevarmasti keskiluokkaisen ydinperheen keskelle pyytäen hyväksyntää. Viisikymmentä vuotta myöhemmin käsikirjoittaja- ohjaaja Jordan Peele paljastaa kekseliäässä satiirissaan rotujen välisen harmonian valheellisuuden. Kauhukomedia osoittaa valkoisen porvariston naurettavuuden ja potentiaalisen uhkan mustille, jotka eivät halua enää hyväksyntää, vaan ainoastaan säilyä hengissä.

***

Jordan Peele (s.1979) on yhdysvaltalainen näyttelijä, koomikko, ohjaaja, tuottaja sekä Oscar-palkittu käsikirjoittaja. Suuren yleisön tietoisuuteen elokuvan saralla lahjakas tekijä ponnahti välittömästi debyyttiohjauksellaan Get Out (2017). Elokuva oli todellinen ilmiö tuoden Peelelle paitsi parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin myös maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonan dollarin lipputulot. Myöhemmin Peele ohjasi toisen kauhuelokuvan, Usin (2019) sekä tuotti Spike Leen BlacKkKlansmanin (2018). Lisäksi Peele toimi Nia DaCostan slasher-elokuvan Candymanin (2021) käsikirjoittajana ja tuottajana.

Get Out on teoksena ja kokemuksena jopa enemmän kuin kauhuelokuva. Peelen tarinassa asetelmana on tummaihoisen nuoren miehen, Chrisin (Daniel Kaluuya) vierailu vaaleaihoisen tyttöystävänsä Rosen (Allison Williams) vanhempien luona. Aluksi vanhemmat ottavat uuden tulokkaan ystävällisinä vastaan, mutta tapahtumat alkavat saada uusia käänteitä muuttuen painajaismaisiksi. Visiitti, joka menee pahasti pieleen on myös purevaa, absurdia satiiria aikakautemme ilmapiiristä. Peelen ainutlaatuisella rotujännitteitä käsittelevällä elokuvalla on vahva poliittinen sanomansa, sosiaalinen kritiikkinsä yhteiskunnallisen satiirin sekoittuessa kauhuun, sisältäen niin hauskoja, pelottavia kuin järkyttäviäkin hetkiä.

Teoksena Get Outin voi nähdä olevan kahden enemmän kuin kauhua sisältäneen klassikon henkinen jälkeläinen. Näitä eräänlaisia vaikutteiden antajia ovat Roman Polanskin mestarillinen Rosemaryn painajainen (1968) sekä varsinkin Bryan Forbesin Stepfordin naiset (1975). Molemmat perustuvat Ira Levinin romaaniin. Kolmas luonteeltaan erityyppinen, mutta rotujen väliseen kanssakäymiseen perustuva vertailukohde löytyy Stanley Kramerin aikansa menestysteoksesta Arvaa kuka tulee päivälliselle (1967), jota tähdittivät Spencer Tracy, Katharine Hepburn ja Sidney Poitier.

Peele on kyennyt käsittelemään mahtavasti rakennetussa trillerissään, Get Outissa voimakkaasti ja ansiokkaasti Yhdysvaltojen kulttuurissa vallitsevaa rasismia ja mustien asemaa vuonna 2017, tilannetta Obaman jälkeisessä Amerikassa. Vakuuttavan ohjaajan visuaalinen elokuvakerronta on myös Get Outissa omaa luokkaansa. Tässä genrensä huippusaavutuksessa henkilöhahmot on osattu luoda hienosti, selvimmin Chris, joka on uniikki pelkoineen, heikkouksineen ja huumorintajuineen. Koko näyttelijäensemble on mitä parhain ja ikimuistoisin modernin kauhuelokuvan historiassa. Huomioita herättävää on ennen kaikkea Peelen ohjauksen hallittu varmuus ottaen huomioon, että kyseessä on tekijänsä ensimmäinen ohjaustyö.

– Peter Debrugen (Variety), Drew Dietschin (Fandom), Get Out Explained: Symbols, Satire & Horror/The Take ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 19.3.2022