LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: BEGGARS OF LIFE X JO’ BUDDY (1928)

Ohjaaja
William A. Wellman
Henkilöt
Wallace Beery, Louise Brooks, Richard Arlen
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Ikäraja
K7
Kesto
81 min
Teemat
Kopiotieto
DCP

Pojaksi pukeutuva Louise Brooks hyppää maankiertäjien matkaan komeassa junaelokuvassa. Säestyksestä vastaa itseoikeutetusti hobobluesin, rock’n’rollin ja aitojen amerikkalaisten soundien sanansaattaja Jo’ Buddy.

Mykkäelokuvafestivaali Loud Silents peruuntuu kevään osalta koronaviruksen vuoksi. Festivaalin uudesta ajakohdasta ilmoitetaan myöhemmin. Olemassa olevat liput ja festivaalipassit kelpaavat sellaisenaan uutena ajankohtana, vaikka niissä näkyisi vanha päivämäärä. Muutoksen vuoksi asiakkailla on oikeus lippujen ja passien peruuttamiseen ja takaisinmaksuun. Peruutuksen voi tehdä ilmoittamalla tilauksen ja lippujen tiedot verkossa osoitteessa www.eventio.com/peruutus. Palautuspyynnöt on tehtävä 16.4.2020 mennessä.

 

1920-luvun ikoninen kasvo Louise Brooks nousi supertähdeksi Euroopassa tekemillään elokuvilla, mutta ei saanut luotua merkittävää Hollywood-uraa. Yksi amerikkalainen täysosuma Brooksin elokuvista kuitenkin löytyy: William A. Wellmanin junakulkuritarina Beggars of Life (1928) kuuluu mykkäkauden lopun hienoimpiin saavutuksiin. Aidoilla kalifornialaisilla rautateillä kuvatut jännittävät junajaksot saavat pulssin jyskyttämään huippunopeuteensa kiihdytetyn raidekiiturin tavoin.

Brooksin esittämä tyttö pakenee rikoksen tehtyään poliiseja naamioitumalla maankiertäjäpojaksi, matkaseuralaisenaan Richard Arlenin esittämä kulkuri. Välilleen syttyvän romanssin ja tytön todellisen identiteetin kaksikko yrittää salata muilta junien kulkureilta. Totuuden saa pian selville joukon johtaja, jota esittävä ronski Wallace Beery täyttää olemuksellaan valkokankaan ja on varastaa koko show’n. Wellman kuvaa yhteiskunnan hylkiöitä vivahteikkaasti. Kaikilla on unelmia, ja hädän hetkellä empatiaa voi osoittaa yllättävinkin taho.

Kulkuriromantiikkaa, dynaamista toimintaa ja elämän varjopuolia luotaavaa eksistentialismia yhdistävä elämys tempaa mukaansa. Elokuvan säestävä Jo’ Buddy on hautonut amerikkalaisen musiikkiperinteen lukemattomista vaikutteista oman ajattoman ja elämäniloisen keitoksensa. Matka jatkuu, kitara soi ja junakomppi jyskyttää!

Kenelle:
Sikarilaatikkokitaristeille, vapauden tavoittelijoille, oman elämänsä karkulaisille. 

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia 17.–19.4.